Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдиний рахунок для сплати податків: як він працюватиме?

16 вересня 2019, 16:55
1855
0
Реклама

Верховна Рада 13 вересня прийняла за основу проект № 1049 і пов'язаний з ним проект № 1051, які передбачають запровадження єдиного рахунку для сплати ЄСВ та ПДФО і Електронного кабінету, який підвищить рівень відкритості, прозорості і довіри платників податків до державних органів. Детальніше про нововведення читайте тут

Роман Блажко, партнер ЮФ "LexJus" розповів, як запропоновані нововведення працюватимуть на практиці.

1. Що таке єдиний рахунок для сплати податків і зборів?

Зараз платники сплачують податки і збори на безліч різних рахунків в органах державної казначейської служби. У зв'язку з існуванням величезної кількості рахунків нерідко бувають випадки, коли платники помиляються і направляють гроші на неправильні реквізити.

Запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів має виправити цю проблему. Усі податки, збори та навіть єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сплачуватимуться на один рахунок.

2. Які наслідки зараз настають для платників, які направили гроші на неправильний рахунок?

Такі платники, як правило, "потрапляють" на передбачену ст. 126 Податкового кодексу України штрафну санкцію у розмірі 10% або 20% від суми помилково сплаченого податку.

Після того як платник дізнався про помилкову сплату податку, він пише заяву в податкову з проханням переадресувати гроші з неправильного на правильний бюджетний рахунок. Якщо гроші "перекидаються" впродовж 30 календарних днів, платник оплачує штраф в 10%. Якщо податкова проявляє "повільність" і процедура затягується на більш ніж 30 календарних днів, платникові світить штраф в 20%.

Незайвим буде відмітити, що існує сприятлива для платників судова практика, згідно якої в таких випадках податкова взагалі не має права застосовувати штрафи. Проте, не усім платникам відома така практика і не завжди розмір застосованого штрафу виправдовує витрати на суд.

3. Як працюватиме єдиний рахунок?

Єдиний рахунок це добровільний інструмент. Платник сам вирішуватиме, відкриватиме його або ні. Якщо платник дасть "зелене світло" такому рахунку, він буде відритий для платника в органі державної казначейської служби.

Для захисту прав платника законом буде передбачена заборона на накладення арешту і звернення стягнення на кошти на такому рахунку.

4. На сплату яких податків поширюватиметься єдиний рахунок?

Через єдиний рахунок можна буде сплачувати усі податки і збори, передбачені Податковим кодексом України, а також єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Виключення: ПДВ, акцизний податок з реалізації палива і спирту етилового, а також митні платежі.

5. Коли зміни набудуть чинності?

Законопроекти ухвалені тільки в першому читанні. Треба дочекатися другого читання і підписання законів Президентом.

Законопроектами передбачено, що вони набувають чинності з 1 січня 2020 року.

При цьому, фактичний запуск системи сплати податків і зборів через єдиний рахунок запланований з першого числа місяця, що йде за місяцем введення в дію необхідного для функціонування цієї системи програмного забезпечення.

Читайте також:

ВС прийняв зразкове рішення про відміну подвійного ЕСВ для самозанятых ФОП

Нова податкова служба оновила план перевірок бізнесу

Процедурні помилки податківців - шанс платника податків

Скористайтеся ботом-бухгалтером ReporTax для ФОП, який уміє розраховувати і оплачувати податки, а також подавати звітність до держорганів

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіку планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на повнофункціональний тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини