Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес пропонує відкоригувати законопроект про боротьбу з контрафактом

17 вересня 2019, 15:15
588
0
Реклама

Європейська Бізнес Асоціація минулого тижня долучилася до засідання фінансового Комітету ВР задля обговорення законопроекту №1230, який стосується внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. Детальніше про зміни, які пропонує цей законопроект читайте тут

Бізнес акцентував увагу на 4 ключових речах:

1. Важливість визначення терміну "контрафактний товар", оскільки дана інформація є першим індикатором для митників, щоб розуміти, що таке підроблений товар задля здійснення перевірки партії. Інформація, що наразі прописана в проекті, може призвести до негативних наслідків, зокрема, необхідності доводити факт порушення прав власника торговельної марки.

2. Застосування митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності виключно як інструмента для боротьби з контрафактними товарами та недопущення таких на митну територію України. Тобто у випадку наявності підозри з боку митних органів митне оформлення таких товарів має призупинятись для додаткового контролю, а даний Реєстр має бути превентивним інструментом недопущення ввезення підробленої продукції.

3. Вирішення питання щодо так званого «патентного тролінгу». Тобто унеможливлення випадків призупинення товарів та сплати роялті за них, якщо цей товар не є новизною у міжнародній практиці. Мова йде про випадки, коли патентні права реєструються на товари широкого вжитку, наприклад, навушники, вішалки, колеса, пробки тощо.

4. Відшкодування витрат, пов'язаних зі зберіганням, знищенням товарів, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності. Наразі розповсюдженою є практика, коли правовласник отримує повідомлення від органу доходів і зборів про можливе потрапляння контрафактного товару із значною затримкою, що унеможливлює своєчасний захист правовласником своїх прав інтелектуальної власності. Таким чином, учасники засідання запропонували зафіксувати термін, що сплата витрат правовласником починається з дня, коли він ініціював продовження строку призупинення митного оформлення товарів. Крім того, пролунала думка встановити конкретний термін направлення інформації митником власнику торгової марки.

Також бізнес акцентує увагу, що незважаючи на окремі труднощі, які виникають при імпорті товарів внаслідок застосування митного реєстру прав інтелектуальної власності, сам реєстр є важливим інструментом для недопущення ввезення контрафактної продукції в Україну.

Зареєструвати торгову марку можна за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

ЄБА сподівається, що пропозиції бізнесу щодо вдосконалення законопроекту будуть враховані, що допоможе спростити легальний імпорт оригінальних товарів та мінімізує ввезення контрафактної продукції на територію України.

Читайте також:

Єдиний рахунок для сплати податків: як він працюватиме?

Які зміни очікуть бізнес у сфері ліцензування

Перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу

ЛІГА:ЗАКОН запрошує підприємців взяти участь у конференції Safe Side 2.0, яка відбудеться 9 жовтня. Детальніше про захід за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини