Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Законопроект про очищення внутрішнього ринку від контрафактної продукції прийнято за основу

20 вересня 2019, 17:56
1166
0
Реклама

Народні депутати прийняли в першому читанні за основу проект закону № 1230 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності в ході переміщення товарів через митний кордон України", який дозволить очистити внутрішній ринок від контрафактної продукції, часто вже не відповідає встановленим вимогам безпеки .

Це черговий законопроект, спрямований на виконання статей Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Проектом Закону передбачається внесення змін до Митного кодексу, зокрема:

Розширити перелік об'єктів права інтелектуальної власності, сприяння захисту яких здійснюється під час переміщення товарів через митний кордон України.

Визначити терміни: "контрафактні товари", "піратські товари", "товари, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності". Проект передбачає, що контрафактними вважатимуться товари з позначеннями, тотожними або схожими до ступеня змішування торговельних марок, якщо такі товари виготовлені з порушенням права власника такої ТМ в країні виробництва. Отже, якщо товар виготовляється в країні, де ТМ не зареєстрована, контрафактним він вважатись не буде.

Можливе призупинення митного оформлення та знищення невеликих партій товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Ця процедура буде застосована у разі, якщо у компетентних осіб виникає підозра, що якась невелика партія товарів, які пересилаються міжнародними поштовими або експрес-відправленнями, порушує чиїсь інтелектуальні права.

Незастосування заходів щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності щодо переміщення через митний кордон України оригінальних товарів, які були виготовлені за згодою правовласника у кількості, що перевищує обумовлену між цією особою і правовласником. Тепер ця процедура буде застосовуватись виключно в разі, коли власник протягом 10 днів напише заяву про застосування такої процедури. Норма направлена на те, щоб максимально зекономити ресурси, що витрачаються на судовий процес.

Перевірте забудовника або потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Окрім цього, у проект містить такі норми:

- розширення випадків застосування заходів, пов'язаних із призупиненням митного оформлення товарів, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності, у тому числі за ініціативою митного органу;

-витрати, пов'язані зі зберіганням, знищенням товарів, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності, мають бути відшкодовані.

- запровадження можливості дострокового випуску товарів, митне оформлення яких призупинено за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності.

Нагадаємо, бізнес запропонував відкоригувати законопроект №1230. Детальніше читайте за посиланням

ЛІГА:ЗАКОН приглашает на конференцию о защите бизнеса Safe Side 2.0

Читайте також:

Нова податкова служба оновила план перевірок бізнесу

В Україні буде два регулятори ринку фінансових послуг

Якщо ви вирішили відкрити власну компанію в Україні, ви можете зареєструвати ТМ за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини