Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз’яснив, коли банк може заблокувати рахунки клієнтів

9 жовтня 2019, 10:30
19632
0
Реклама

Суть справи: позивачі звернулись до суду з позовом про відшкодування коштів, які були заблоковані банком на їхніх рахунках.

Рішенням районного суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позовні вимоги задоволено. Рішення судів мотивовано тим, що обмеження прав клієнта щодо розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпорядження рахунком:

- за рішенням суду;

- в інших випадках, встановлених законом;

- у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму.

Однак банк заблокував поточні рахунки позивачів без будь-яких аргументованих підстав.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до п. 1,2, 6 ст. 17 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» суб`єкт первинного фінансового моніторингу:

- має право зупинити здійснення фінансової операції, яка містить ознаки, передбачені статтями 15 або 16 цього Закону, або фінансові операції із зарахування чи списання коштів, які містять ознаки вчинення злочину, визначеного Кримінальним кодексом;

- зобов`язаний зупинити здійснення фінансової операції, якщо її учасником або вигодоодержувачем є особа, яку включено до переліку осіб, пов`язаних з провадженням терористичної діяльності або щодо яких застосовано міжнародні санкції (якщо види та умови застосування санкцій передбачають зупинення або заборону фінансових операцій).

При цьому банк повинен повідомити про таку фінансову операцію, її учасників та про залишок коштів на рахунку клієнта спеціально уповноваженому органу в день такого зупинення.

Таке зупинення здійснюється на два робочих дні з дня зупинення (включно).

Спеціально уповноважений орган може прийняти рішення про подальше зупинення фінансової операції на строк до п`яти робочих днів, про що зобов`язаний негайно повідомити суб`єкту первинного фінансового моніторингу, а також правоохоронним органам.

Читайте також: грошові перекази українців візьмуть на контроль

Відповідну постанову по справі № 761/40546/16-ц ВС прийняв 04.09.2019. Повний текст постанови доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини