Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зеленський пропонує запровадити мораторій на перевірки ФОПів

16 жовтня 2019, 11:43
2602
0
Реклама

Володимир Зеленський ініціює запровадження мораторію на перевірки ФОПів усіх категорій, крім «ризикових», терміном на два роки.

Глава держави відгукнувся на заклики представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів про РРО та кешбеки (№1053-1 та №1073). За словами заступник керівника Офісу Президента Юлії Ковалів, протестні настрої викликані поганою поінформованістю підприємців стосовно норм ухвалених законів, а також навмисними маніпуляціями та перекручуванням. Вона наголосила, що згадані закони спрямовані не проти підприємців, а проти великого бізнесу, який оформлює свою діяльність як групу ФОПів, зменшуючи цим обсяг сплати податків. Також підприємців лякають необхідністю придбання касових апаратів за шалені гроші, хоча насправді такого обов'язку немає - достатньо буде завантажити собі у телефон безкоштовний додаток, який надасть ДФС. Крім того, електронні чеки запроваджуються лише з 2021 року.

Президент України зазначив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати. Тому він доручив запровадити мораторій на перевірки ФОПів на два роки - для всіх категорій, крім «ризикових», на зразок ювелірного бізнесу.

Також Державна податкова служба повинна надати вже з 1 січня 2020 року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування всім охочим. За словами Володимира Зеленського, це необхідно для того, щоб підприємці встигли пристосуватися до змін у законодавстві.

Президент також виступив за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом'якшена.

Вже готуються законодавчі ініціативи щодо захисту інтересів малих підприємців. Зокрема, переведення у електронну форму звітності для ФОПів та спрощення податкового адміністрування.

Нагадаємо, 20 вересня ВР ухвалила закони про е-чеки та кешбек. Детальніше про норми законопроектів №1073 і №1053-1 читайте тут.

В Україні є бот-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність до держорганів.

Читайте також:

Податківці роз'яснили, як працюватиме механізм "кешбеків"

Штрафів за нестворення фіскальних звітних чеків програмними РРО не буде

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини