Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Норми шуму в житлових будинках

26 грудня 2019, 10:00
19545
2
Реклама

Для оцінки рівня шуму в житлових приміщеннях сформульовані загальні норми допустимої гучності (наказ МОЗ від 22.02.2019 № 463). Вони визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

Так, в житлових приміщення допустимий рівень шуму:

  • вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА;

  • вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА.

При цьому максимальний рівень вдень - 55 дБА, а вночі - 45 дБА.

Для довідки: рівень звуку 30 дБА - це шепіт і цокання настінного годинника; 45 дБА - звук звичайної розмови; 65 дБА - звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім.

Аналогічні норми встановлені і для готелів категорії 3*, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для людей похилого віку та інвалідів.

У готелях до 3* та гуртожитках норми трохи вище: допустимий рівень шуму вдень - 45 дБА, а вночі - 35 дБА, а максимальний вдень - 60 дБА, вночі - 50 дБА.

У номерах готелів 4* і 5* має бути тихіше: максимальний рівень вдень - 50 дБА, вночі - 45 дБА.

Для офісів та приміщень, обладнаних персональними комп'ютерами або технікою для бізнесу допустимий рівень шуму цілодобово - 50 дБА, а максимальний- 65 дБА.

На прилеглих територіях до житлових будинків підвищеної комфортності та котеджів вдень - до 65 дБА, а вночі - 55 дБА, а до звичайних житлових будинків, поліклінік, будинків відпочинку вдень - до 70 дБА, вночі - до 60 дБ.

У разі, якщо норми шуму порушуються (перевірити це можна, встановивши будь-який застосунок для виміру рівня шуму на самртфон), а порушники не реагують на прохання не шуміти, ви маєте право викликати поліцію. Згідно ст. 182 КУоАП, порушення вимог законодавчих і інших нормативно-правових актів із захисту населення від шкідливого впливу шуму або правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях, - карається попередженням або накладенням штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти НМДГ (від 85 до 255 грн) і штраф для посадовців і громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти НМДГ (від 255 до 510 грн.).

Перевірити забудовника перед покупкою квартири можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити повнофункціональний тестовий доступ до сервісу можна за посиланням.

Читайте також:

Що робити, якщо затопили сусіди?

Що робити, коли температура опалювання занадто низька?

ТОП-10 новин у сфері ЖКГ

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини