Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За кордон на авто: які потрібні документи

Реклама

Перед тим як подорожувати на власному автомобілі за кордон, потрібно ретельно підготуватися. Крім перевірки технічного стану автомобіля, не слід забувати й про обв'язковий пакет документів.

Які документи необхідні для виїзду за кордон на транспортному засобі?

1. Посвідчення водія (національне, а для деяких країн національне та міжнародне)

2. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт)

3. Розпізнавальний знак України на транспортному засобі (UA)

4. Договір обов`язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів («Зелена картка»)

5. Номерний знак на транспортний засіб

Детальніше з вимогами до обв'язкового пакету документів у окремих країнах можна ознайомитися на сайті Головного сервісного центру МВС.

Зверніть увагу! Не всі країни визнають українське національне посвідчення водія. На території деяких країн можна керувати транспортним засобом лише за наявності міжнародного посвідчення водія (Автралія, Ірландія, Єгипет, Канада, Мальта, Кіпр тощо). Повний перелік країн дивіться тут

Крім того, національне посвідчення водія обов'язково має відповідати чинним міжнародним вимогам. У разі, якщо національне посвідчення водія не відповідає таким вимогам, його можна обміняти.

Як отримати міжнародне посвідчення водія?

Міжнародні права видаються у сервісних центрах МВС на підставі національного посвідчення. Діють вони 3 роки, але не більше строку дії національного посвідчення водія.

Для отримання (обміну) міжнародних прав потрібні такі документи:

· пред'явити оригінал посвідчення водія адміністратору на місці та надати його копію;

· паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи)

· паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

· фотокартка розміром 3,5х4,5 см на матовому папері;

· платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Національне посвідчення водія, на підставі якого було видано міжнародне, не вилучається. Видача (обмін) міжнародного посвідчення водія здійснюється без складання іспитів.

Міжнародне посвідчення водія без наявності національного не дійсне.

Міжнародна система страху­вання «Зелена картка»

«Зелена картка» в усіх країнах має уніфіковану форму, а її наявність є обов'язковою для водіїв, які планують виїхати за кордон.

Виплата страхового відшкодування здійснюється на умовах, визначених законодавством про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників країни, на території якої сталася ДТП.

Вартість поліса встановлюється МТСБУ та залежить від типу транспортного засобу, країни відвідування та термін страхування - від 15 днів до 1 року.

Перевірити будь-яку страхову компанію, перевізника та будь-якого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна з допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Номерні знаки

Водіям також слід пам'ятати, що індивідуальні номерні знаки транспортних засобів дійсні лише на території України, за кордон необхідно виїжджати на державних номерних знаках.

Техпаспорт

У разі відсутності права власності на транспортний засіб - слід оформити документи для поїздки за кордон, для цього необхідна заява власника транспортного засобу або документ, що підтверджує право користування і (або) розпорядження транспортним засобом.

На період подорожі видається свідоцтво про реєстрацію на їх ім'я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім'я власника транспортного засобу, і документи, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються у сервісному центрі МВС.

Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному сервісному центру МВС не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

Не забувайте також укомплектувати автомобіль стандартним набором (аптечка, вогнегасник, буксирувальний трос, жилет зі світловідбивачами, аварійний знак тощо) та запасним колесом.

Якщо ви подорожуєте з дитиною, ознайомтеся з переліком обов'язкових документів. Для виїзду за кордон дитині також необхідний закордонний паспорт. Як і де його оформити

Якщо ви вирішили взяти у подорож домашнього улюбленця, зверніть увагу на нові правила перевезення домашніх тварин за кордон

Зверніть увагу! У 2021 році зміняться правила безвізових подорожей до ЄС

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини