Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за порушення пожежної безпеки збільшать до 8,5 тис грн

13 лютого 2020, 09:08
6656
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3046 від 10.02.2020, яким передбачено зміни до Кримінального кодексу та КУпАП. Проектом пропонується збільшити штрафи, передбачені КУпАП за порушення пожежної та техногенної безпеки. Натомість, зміни в КК полягають лише в заміні терміну «пожежна безпека» на «техногенна безпека».

Із законопроектами можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

В чому полягають зміни до КУпАП?

Проектом пропонується збільшити адміністративну відповідальність, передбачену ст. 175 та розширити коло відносин, що нею регулюються. Зокрема, запропоновано встановити штраф в розмірі 30-100 НМДГ (для фізосіб) та 50-200 НМДГ (для посадових осіб та ФОПів) за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної та іншої спеціальної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням.

Також збільшується санкція за порушення вимог ст. 175-2 - за здійснення суб'єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, проектом передбачено штраф в розмірі 200 НМДГ замість 40-100 мінімумів.

Проектом запропоновано збільшити штраф за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (ст. 183) з 3-7 НМДГ до 200-600 мінімумів.

Невиконання приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, або створення перешкод для їх діяльності, що передбачено ст. 188-8, тягне за собою штраф від 100 до 500 НМДГ (1700 - 8500 грн) замість передбачених зараз 2-10 мінімумів.

Нагадуємо, що розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у 2020 році становить 17 грн, тож мінімальній штраф за вищеперераховані порушення в разі прийняття змін становитиме 510 грн, а максимальний - 10200 грн.

Навіщо?

На думку законодавця, установлені на сьогодні максимальні розміри штрафу не відповідають вимогам сучасності - керівникам підприємств простіше сплатити максимальний штраф, ніж докласти зусиль і виділити певні кошти на забезпечення належного рівня безпеки.

Підготуватися до перевірки допоможе ресурс "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Предлагаем ознакомиться с графиком мероприятий Академии ЛІГА:ЗАКОН

Читайте також:

Проблеми правового регулювання в українському бізнесі 2020: ідеї для апгрейду і розвитку

У квітні зростуть штрафи для суб'єктів фінмоніторингу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини