Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незалежна професійна діяльність: які зміни введені на час карантину

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області звертають увагу осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі адвокатську та нотаріальну діяльність, що цьогоріч термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний 2019 рік відтерміновано з 1 травня до 1 липня 2020 року. Тобто останній день подання декларації - 30 червня 2020 року.

Такі зміни до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового Кодексу внесено Законом № 533-IX.

При цьому звертаємо увагу, що суму податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації, платники податків самостійно сплачують до 1 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, відповідно до п. 14.1.226 ст. 14 ПК незалежна професійна діяльність - це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Щодо ЄСВ

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Таким особам нараховується єдиний внесок у розмірі 22 % на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2020 році - 1 039,06 грн).

Такі платники зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Водночас відповідно до прийнятих карантинних змін, передбачених Законом № 533-IX, звільняються від єдиного внеску всі фізичні особи - підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Нагадає , коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво

Звітність

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подавати самі за себе Звіт один раз на рік та незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. При цьому терміни подання такого Звіту не змінились і його, як і раніше, необхідно подавати до 1 травня.

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску необхідно подавати за формою таблиці 1 додатку 5 до Порядку № 435.

Штрафні санкції

Крім того, Законом № 540, серед іншого, також внесено зміни до Закону № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими подовжено до 31 травня 2020 року строки тимчасового незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату та подання звітності з єдиного внеску. Окрім того, подовжено терміни ненарахування платникам єдиного внеску пені до 31 травня 2020 року. При цьому нарахована пеня за періоди з 1 березня до 31 травня 2020 року підлягає списанню.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини