Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому підприємцям відмовляють у наданні дешевих кредитів - Мінфін

Реклама

Відповідно до інформації, наданої Міністерству фінансів Фондом розвитку підприємництва, який адмініструє програму «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 10 червня 2020 року банки-партнери отримали 24 720 заявок на участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%». Однак, лише 3500 тисячі клієнтів сформували і передали банкам відповідний пакет документів для участі в програмі. Видано 605 кредитів на суму 381,041 мільйона гривень. Ще 1792 заявки перебувають у роботі банків.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Серед найпоширеніших причин відмови:

- «ділова репутація» (60% відмов),

- «необґрунтованість бізнес-плану» (11%),

- «невідповідність цілі кредитування» (12%),

- «невідповідність Закону про державну підтримку МСП» (4%),

- «збиткова діяльність ММП» 4%,

- «перевищення обсягу виручки» (3%),

- «перевищення ліміту держпідтримки» (1%).

Представники державних банків переконані, що висновок, що «програма не працює» - це суттєве перебільшення.

Банкіри визнають, що певні проблеми були з кредитуванням «стартапів».

«Тут комунікація справді трохи випередила можливості. Адже станом на початок дії програми без механізму часткових кредитних гарантій банки не могли видавати позики новоствореним підприємствам через відсутність можливості бізнесу надати заставу за кредитом.

Однак, у повідомленны зазначено, що проблема вже частково вирішена. І на минулому тижні Укргазбанк вже видав два «гарантованих кредити» на загальну суму 2,8 млн гривень. У першому випадку - кредит отримало діюче підприємство, тож частка кредитних гарантій за цією позикою склала 50%. У другому випадку учасником програми став стартап, якому банк надав гарантію Фонду розвитку підприємництва на 80% від суми кредиту. Перший кредит під гарантії отримало фермерське господарство з вирощування ягід в Запорізькій області. Сума кредиту - 1,5 млн грн терміном на 5 років. А перший кредит для стартапу отримав хмельничанин для запуску еко-виробництва розпалювачів вогню з волокон деревної вовни. Сума цього кредиту - 1,3 млн грн під 7% річних.

Перевірити підприємство, банк або ФОП ви можете за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Також читайте:

Банки знижують ставки за кредитами для бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини