Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова підготувала пам’ятку для ФОПа-початківця

Реклама

Приймаючи рішення щодо організації та ведення бізнесу, громадянин самостійно обирає: відкривати та реєструвати юридичну особу (підприємства, товариства) або зареєструватися фізичною особою - підприємцем.

ГУ ДПС у Луганській області відзначає, що фізична особа - підприємець - це ідеальна форма для невеликого бізнесу. Перевагою такої форми є: відносна простота реєстрації та не потребує ведення бухгалтерського обліку.

Про переваги та недоліки організаційно-правових форм для малого бізнесу читайте у матеріалі: Реєструємо бізнес: ФОП або ТОВ?

Разом з цим, фізична особа відповідає всім своїм майном за зобов'язаннями, пов'язаними з веденням підприємницької діяльності.

Зареєструватись фізичною особою - підприємцем може будь-яка дієздатна особа, яка досягла 18-річного віку.

Процедура реєстрації є безоплатною (відсутній адміністративний збір) в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), шляхом подання необхідних документів. На сьогодні реєстрацію можливо провести в будь-якого реєстратора на території України, незалежно від місця проживання. Однак, податковий облік здійснюватиметься контролюючим органом за місцем реєстрації.

Відомості про юридичну особу та ФОП в автоматичному режимі можна контролювати за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс доступний також у екосистемі з управління ризиками LIGA360, яку створено IT-компанією ЛІГА:ЗАКОН на підтримку українського бізнесу.

Для початку слід визначитись з видами діяльності та підібрати оптимальну систему оподаткування.

Види діяльності фізичної особи - підприємця обираються відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності. Жодних обмежень щодо кількості видів економічної діяльності законодавство не містить. Більше того, можна обрати види діяльності з абсолютно різних галузей.

Обрання КВЕДів не зобов'язує здійснювати всі обрані види діяльності, але якщо в майбутньому підприємець планує розширяти бізнес - краще обрати одразу всі заплановані КВЕДи. Адже внесення змін до реєстру - вже платна послуга.

На сьогоднішній день існує дві істотно різні системи оподаткування:

- загальна система оподаткування, яка передбачає сплату податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % чистого доходу та військового збору у розмірі 1,5 % чистого доходу;

- спрощена система оподаткування, яка передбачає сплату єдиного податку.

Як у 2020 році визначаються граничні обсяги доходу, які надають право ФОП - платникам ЄП першої - третьої груп перебувати у відповідних групах читайте у матеріалі: Нові ліміти для ФОП і зміна групи: роз'яснення податкової

Зручно та швидко сплатити податки і подати звіти можна за допомогою бота-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини