Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ визначив, як застосовуватиме санкції за порушення фінмоніторингу небанківськими установами

Реклама

Нацбанк постановою від 28.07.2020 № 106 затвердив Положення про застосування НБУ заходів впливу до установ за порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.

Це положення визначає порядок застосування НБУ до небанківських установ (страховиків, ломбардів, платіжних організацій тощо) заходів впливу, передбачених у статті 32 Закону про фінмоніторинг, зокрема:

  • письмове застереження;

  • анулювання ліцензії та/або інших документів, що надають право на здійснення діяльності;

  • покладення на установу обов'язку відсторонення від роботи посадової особи установи. Відстороненими можуть бути: керівник (керівники) установи, відповідальний працівник за фінмоніторинг;

  • штраф;

  • укладення письмової угоди з установою. За цією угодою установа зобов'язується сплатити визначене грошове зобов'язання та вжити заходів для усунення та/або недопущення в подальшому порушень вимог законодавства з питань фінмоніторингу, підвищити ефективність системи управління ризиками тощо.

За одне порушення не може бути застосовано більше одного заходу впливу. Також заходи впливу мають бути адекватними конкретним порушенням, які ними були допущені.

Усі рішення про застосування заходів впливу приймаються колегіальним органом - Правлінням НБУ або Комітетом, якому делеговані окремі повноваження щодо регулювання та нагляду.

Інформація про застосовані Національним банком заходи впливу оприлюднюється на сторінках офіційного Інтернет-представництва НБУ до п'ятого числа місяця, наступного за звітним, у розділі "Заходи впливу".

Рішення про застосування заходів впливу може бути оскарженим у судовому порядку протягом одного місяця з дня набрання ним чинності.

Зверніть увагу: за допомогою сервісу CONTR AGENT можна дізнатися всю необхідну інформацію про будь-яку українську компанію або ФОП і зробити експрес-оцінку їх діяльності.

Нагадаємо, небанківським установам підготували нові правила фінмоніторингу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини