Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці пояснили, коли на суми компенсації за невикористану відпустку не нараховується ЄСВ

Реклама

Офіс великих платників ДПС нагадує, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

Згідно з п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є роботодавці. Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Згідно з пп. 2.2.12 розд. 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток працівникам у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати як оплата за невідпрацьований час.

Отже, у разі нарахування та виплати роботодавцем сум грошових компенсацій невикористаних щорічних (основної та додаткової) відпусток працівнику після його звільнення, єдиний внесок на такі суми не нараховується та не утримується.

Докладніше дивіться роз'яснення Офісу ВПП ДФС в ІПК від 15.02.2019 р. № 557/ІПК/28-10-27-01-11, де вказано, що у разі нарахування та виплати підприємством суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки звільненому працівнику, єдиний внесок на такі суми не нараховується, оскільки суми зазначеної грошової компенсації є платою за невідпрацьований час, а підприємство не має обов'язку страхувальника щодо звільненого працівника.

Що стосується питання відносно нарахування єдиного внеску на суму грошової компенсації за невикористанні дні щорічної відпустки, виплата якої провадиться працівнику в день звільнення разом із всіма сумами, що належать йому від підприємства, а також на суму грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки працюючого робітника у випадках і розмірах, передбачених законодавством, то зазначені суми згідно із п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 є базою нарахування єдиного внеску.

Звітність - не проблема з REPORT. Чат-підтримка для клієнтів, усі необхідні звіти та однакова ціна для платників і неплатників ПДВ. Замовляйте тестовий доступ та переконайтеся самі.

Більше інформації щодо ефективної практики бухгалтерського та податкового обліку можна отримати в ПРОФЕСІЙНОМУ РІШЕННІ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА - одному інструменті для бухгалтера та аудитора. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини