Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проценти за депозитом включаються до доходу юрособи - єдинника III групи

Реклама

У ДПС пояснили, чи включаються до доходу юрособи - платника ЄП III групи проценти (відсотки), отримані від банку за користування коштами на рахунку (депозитному, поточному).

Так, відповідно до пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України, для юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

До суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Проценти - це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна. До процентів включається, зокрема, платіж за використання коштів, залучених у депозит.

Згідно з п. 1.4 глави 1 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій, залучення банком вкладів (депозитів) від вкладників підтверджується, зокрема, договором банківського рахунку. За договором банківського рахунку, укладеним із вкладником, банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок грошові кошти або банківські метали, що йому надходять, виконувати розпорядження власника рахунку про перерахування і видачу відповідних сум з рахунку та проведення інших операцій за рахунком. За користування грошовими коштами, що обліковуються на рахунку вкладника, банк сплачує проценти, сума яких зараховується на рахунок, якщо інше не встановлено договором банківського рахунку або законом.

Таким чином, проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному), включаються до доходу юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи.

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків за всіма напрямками чинного податкового законодавства можна знайти в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. База перебуває в актуальному стані, доповнюється новими запитаннями-відповідями. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Обирайте комплекс діджитал інструментів для вирішення головних задач ФОП. Усі шаблони та підказки для оформлення звітності, доступ до законодавчих актів, які регулюють підприємницьку діяльність, моніторинг контрагентів та бізнес-партнерів у режимі 24/7.  LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - тільки у вересні  скористайтеся акційною пропозицією -30%.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини