Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Туристичному бізнесу готують нові правила роботи

Реклама

Депутати пропонують викласти в новій редакції Закон України «Про туризм» та оновити інші законодавчі акти щодо основних засад розвитку туризму. Відповідний законопроект № 4162 зареєстровано у ВР.

У пояснювальній записці до проекту окреслено ключові зміни, які пропонує проект, серед яких:

  • запровадження державної електронної інформаційної системи з інформацією про усіх суб'єктів туристичної діяльності (Єдиний туристичний реєстр).

  • заміна ліцензування туроператорської діяльності на внесення відомостей до Єдиного туристичного реєстру шляхом подання повідомлення про початок провадження діяльності.

  • запровадження такого виду фінансового забезпечення туроператора, як страхування.

  • запровадження державного стратегічного планування у сфері туризму. Стратегія буде основним програмним документом країни у галузі туризму на підставі якого пропонується розроблення відповідних регіональних та місцевих програм. Цей документ має містити стратегічні цілі за результатами аналізу проблем, варіанти їх вирішення та конкретні заходи, строки виконання, джерела фінансування, відповідальних виконавців та показники виконання.

  • утворення у складі місцевих бюджетів місцевих фондів розвитку туризму наповнення яких передбачається здійснювати за рахунок туристичного збору, грошових стягнень за порушення вимог законодавства в сфері туризму, цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян.

  • оновлення термінологічно-понятійного апарату з урахуванням загальноприйнятих міжнародних дефініцій, у тому числі класифікації Всесвітньої туристичної організації UNWTO та імплементації положень Директив ЄС у цій сфері.

Керівник туроператора, його філії, іншого відокремленого підрозділу повинен мати вищу освіту, стаж роботи у сфері туризму не менше трьох років або вищу освіту у сфері туризму, що підтверджується документом про вищу освіту.

Кваліфікаційні вимоги до керівника туроператора, його філії, іншого відокремленого підрозділу визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері туризму та курортів.

Відстежувати, що пишуть, говорять чи показують ЗМІ про вас або вашу компанію можна за допомогою сервісу медіамоніторингу Semantrum. Відстежуйте згадки про ваш бренд і відгуки про компанію зі знижкою до 20% на Semantrum та персональний робочий простір для піарника у системі LIGA360 .

Керівником туроператора не може бути особа:

1) яка в установленому законом порядку визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена;

2) яка має судимість за злочини у сфері туристичної діяльності, не знятої або непогашеної в установленому законом порядку;

3) позбавлена права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю згідно з вироком суду, що триває;

4) з якою розірвано трудовий договір за статтями 40 (пункти 2 (в частині недостатньої кваліфікації у сфері туризму), 3 (у сфері туризму), 8), 41 (пункти 1 - 2) Кодексу законів про працю України (протягом останніх п'яти років);

5) щодо якої накладення адміністративного стягнення на підставі частини першої статті 164 КпАП в частині провадження господарської діяльності без одержання ліцензії на провадження туроператорської діяльності або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності (застосовується протягом трьох років з дня настання такої події).

На сайті туроператора обов'язково має розміщуватися у довільній формі інформація щодо туристичних агентів, які провадять посередницьку діяльність з реалізації комплексу туристичних послуг, розробленого туроператором, діючі договори на туристичне обслуговування. Туроператор повинен забезпечити оновлення зазначеної інформації не пізніше робочого дня, що настає за днем укладення агентського договору або договору на туристичне обслуговування, та її розміщення на своєму веб-сайті протягом року.

Виконання зобов'язань туроператора перед туристами забезпечується договором про надання фінансового забезпечення (банківська гарантія та/або договір страхування), укладеного відповідно з банком або страховиком.

Держава гарантуватиме захист законних прав та інтересів громадян України, які здійснюють туристичні подорожі за кордон. У разі виникнення надзвичайних ситуацій держава вживає заходів щодо захисту інтересів українських туристів за межами України, у тому числі заходів для їх евакуації з країни тимчасового перебування.

Щоб бачити як інфопростір впливає на вашу компанію, отримайте доступ до екосистеми LIGA360. Дашборд інформаційних ризиків дає змогу стежити за ключовими подіями та навести лад в комунікаціях зі співробітниками. Замовляйте доступ та створюйте своє персональне рішення з індивідуальним набором робочих місць та продуктів для вашого бізнесу разом з LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини