Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити ФОПу I-III групи у разі втрати Книги обліку доходів

Реклама

Податківці відповідають, які дії ФОП-єдинника I - III груп у разі втрати Книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат) та чи передбачена при цьому відповідальність.

Так, згідно з п. 44.5 ст. 44 ПКУ встановлено, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події) контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності.

Платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

У разі надання платником податків у порядку та строки, визначені абзацом першим п. 44.5 ст. 44 ПКУ, повідомлення та неможливості проведення перевірки платника податків у зв'язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням платником податків документів строки проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених п. 44.5 ст. 44 ПКУ строків, але на строк не більше ніж 120 днів.

У разі невідновлення документів, зазначених у пп. 44.1 і 44.3 ст. 44 ПКУ, або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності або на час виконання ним вимог митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Ви підприємець? Не забудьте про квартальний звіт до податкової, який необхідно подати до 9 листопада. Придбайте сервіс онлайн-звітності Liga:REPORT усього за 337 гривень та звітуйте без помилок.

Відповідно до п. 6.10 глави 6 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 № 88, зі змінами, у разі втрати Книги обліку фізична особа - підприємець - платник єдиного податку повинна звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про втрату Книги обліку та отримати довідку про надання такої заяви.

Книги обліку зберігаються у платника податку протягом 3 років після виконання останнього запису.

Незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з Єдиного реєстру податкових накладних) чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень.

Статтею 164 прим. 1 КпАП, встановлено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-136 грн), а у разі повторного порушення від 5 до 8 НМДГ (85-136 грн).

Отже, у разі втрати фізичною особою - підприємцем Книги обліку до неї застосовується адміністративна та фінансова відповідальність, якщо Книгу обліку не відновлено протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу, або у строк не більше ніж 120 днів (у разі неможливості проведення перевірки платника податків).

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків можна знайти в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. База перебуває в актуальному стані, доповнюється новими запитаннями-відповідями. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Нагадуємо, підприємці з 2021 року вестимуть облік доходів і витрат по-новому. Спробуйте вже зараз почати користуватися онлайн-версією Книги обліку з Liga:REPORT для ФОП. Сервіс містить всі необхідні форми звітів з підказками, податковий календар, автоматичні нагадування, перевірку заборгованості перед державою, а також новинку місяця - онлайн-книгу обліку доходів. Придбати за найнижчою ціною

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини