Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іноземці зможуть віддалено вести бізнес в Україні: зареєстровані проекти про е-резидентство

Реклама

У ВР зареєстровано законопроекти про Е-резидентство для іноземців. Проектом № 4240 передбачається доповнення перехідних положень ПКУ Підрозділом «Ведення підприємницької діяльності електронними резидентами», яким передбачаються тимчасові, до кінця 2022 року, особливості та правила ведення підприємницької діяльності електронними резидентами - підприємцями. Дія цього Підрозділу не поширюється на електронних резидентів - фізичних осіб.

Е-резидентом - підприємцем виступає особа - нерезидент, яка отримала статус електронного резидента та яка зареєструвала себе фізичною особою - підприємцем.

Податковою адресою е-резидента, який зареєструвався як ФОП, визнається місцезнаходження адміністратора, за яким він береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Адміністратором, у свою чергу, виступає державне підприємство “Дія”.

Е-резидент здійснює державну реєстрацію себе як платника єдиного податку III групи спрощеної системи та не може використовувати працю найманих осіб.

Можна буде здійснювати наступні види діяльності: видання комп'ютерних ігор (58.21 КВЕД); видання іншого програмного забезпечення (58.29 КВЕД); комп'ютерне програмування (62.01 КВЕД); інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем (62.09 КВЕД); оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність (63.11 КВЕД) тощо.

Для цілей оподаткування е-резидент - підприємець зобов'язаний вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, виключно в електронному вигляді та через електронний кабінет платника податків.

Ставка єдиного податку для е-резидентів - підприємців встановлюється відповідно до статті 293 ПК. Тобто 5% з доходів. Будь-які суми коштів надходження яких не підтверджене документами, визнаються його доходом і оподатковуються за ставкою 15%.

Здійснення е-резидентом - підприємцем інших видів діяльності, крім тих, що дозволені йому, тягне за собою втрату статусу е-резидента - підприємця як платника єдиного податку без переходу на загальну систему оподаткування.

Також зареєстровано законопроект № 4245, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу для врегулювання окремих аспектів бюджетного законодавства у зв'язку з проведенням експерименту із запровадження е-резидентства.

Це дозволить іноземцям та особам без громадянства, які набули статусу електронного резидента, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання (перебування).

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи. Отримуйте тестовий доступ за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини