Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати готують зміни в законодавство про банкрутство

Реклама

20 листопада у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4409 щодо внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Робочою групою напрацьовано та підготовлено низку технічних змін до Кодексу щодо удосконалення положень Кодексу, усунення неузгодженостей та суперечностей Кодексу. До складу робочої групи увійшли представники Міністерства юстиції України, Фонду державного майна України, народні депутати України, представники органів судової влади, професійної та банківської спільноти, проекту Європейського Союзу «Право-Justice», Світового банку в Україні, адвокати та інші заінтересовані сторони.

У пояснювальній записці зазначено, що внесення змін, запропонованих проектом Закону, усуне протиріччя між чинними положеннями Кодексу та забезпечить єдиний підхід в їх розумінні та застосуванні, а також дозволить усунути перепони, які унеможливлювали застосування цього Кодексу на практиці.

Запропоновані проектом Закону зміни стосуються, зокрема:

- узгодження положень Кодексу, приведення їх у відповідність до Господарського процесуального кодексу, Законів «Про запобігання корупції», «Про управління об'єктами державної власності», «Про судовий збір», «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів»;

- уніфікації, усунення розбіжностей у термінології в всьому тексті Кодексу;

- змін, пов'язаних з впровадженням автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність»;

- удосконалення порядку відбору арбітражних керуючих у справах про банкрутство;

- виключення з тексту Кодексу некоректних або суперечливих норм, а також конкретизація положень Кодексу;

- приведення у відповідність норм Кодексу до законодавства у сфері архівної справи та діловодства;

- установлення чітких строків для погашення вимог кредиторів та усунення можливості зловживань з боку арбітражного керуючого;

- регулювання питання поводження з майном банкрута після закриття провадження у справі про банкрутство.

Цікавими є й уточнення щодо судового процесу.

Так, наприклад, зазначено, що під час здійснення судових процедур банкрутства з метою зменшення строків провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), господарський суд керується принципом процесуальної економії.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Зміна боржником зареєстрованого місцезнаходження або місця проживання після подання кредитором або боржником заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не впливає на зміну територіальної підсудності господарського суду (раніше Кодексом було передбачено передачу справи до іншого суду через зміну місцезнаходження або місця проживання).

Ефективне управління бізнесом з уникненням можливих ризиків можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі усіх законодавчих змін, які стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнатися більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини