Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новорічні подарунки: що з ПДФО?

Реклама

ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що об'єктом оподаткування ПДФО є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Водночас, п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 ПКУ встановлено, що не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу ПДФО вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, якщо платником ПДФО отримано новорічні подарунки у вартості, що не перевищує 25% мінімальної зарплати на 1 січня звітного податкового року (4723 х 25% = 1180,75 грн), то вартість таких подарунків не включається до оподатковуваного доходу. При цьому, якщо вартість подарунків перевищить 25% мінзарплати, то сума перевищення включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу ПДФО.

Звертаємо увагу, якщо новорічні подарунки планується дарувати у 2020 році (тобто, нарахування такого доходу відбудеться у 2020 році), то вартість неоподатковуваних подарунків обчислюватиметься виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2020 (4723 грн), а якщо - у 2021, то - з нового розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2021 (6000 грн).

Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4.

Вартість подарунків, яка не перевищує встановлене співвідношення до однієї мінімальної заробітної плати, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі, відображається в податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «160».

Якщо перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення відображається під ознакою доходу «126».

Відзначимо також, що вартість дарунків, що перевищує вказаний розмір, також є об'єктом оподаткування військовим збором.

Швидка допомога бухгалтеру з питань подання звітності - це Liga:Report. Спробуйте онлайн-сервіс та переконайтеся як просто звітувати будь-де та будь-коли. Вигідна ціна для юридичних осіб та жодних доплат за модулі. Отримайте тестовий доступ вже сьогодні

Снігопад знижок на професійні продукти для бізнесу від ЛІГА:ЗАКОН розпочався. Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бізнесу. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини