Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП першої групи звільнені від сплати єдиного податку та ЄСВ на півроку

Реклама

ГУ ДПС у Чернівецькій області інформує, що Законом №1072, який набрав чинності 10 грудня 2020 року, підприємців, що перебувають на І групі платників ЄП, звільнили від сплати єдиного податку за грудень 2020 - травень 2021 рр (включно). За ці ж місяці такі підприємці не сплачуватимуть за себе ЄСВ, а страховий стаж для пенсії в них зберігатиметься.

Приватним підприємцям не потрібно подавати заяви - звільнення застосовується автоматично до всіх підприємців платників ЄП І групи (незалежно від того чи здійснює підприємець діяльність у цей період чи ні).

Проте є виключення, у разі порушення умов застосування І групи платників ЄП звільнення не застосовується. Отже, якщо у період дії пільги платник ЄП порушить умови перебування на І групі - перевищить річний обсяг доходу (у 2020 році він становить 1 млн. грн., а у 2021 році він буде 1 млн. 2 тис. грн.) тощо, він буде зобов'язаний сплатити єдиний податок за увесь період дії пільги.

Якщо ж ФОП І групи вже заплатив ЄП (за грудень 2020 року), то така сума може бути повернута платнику податків за його заявою, або бути автоматично (без заяви) врахована в рахунок сплати ЄП за наступні періоди (наприклад, за червень 2021 року).

Щодо звільнення від сплати ЄСВ - платники єдиного податку І групи звільняються від сплати ЄСВ «за себе» за період з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 (шість календарних місяців).

Таким чином такі особи за IV квартал 2020 року сплачують ЄСВ лише у розмірі 2200 гривень (5000 грн * 22% * 2 місяці). За I квартал 2021 відповідно ЄСВ сплачувати не потрібно буде, а за II квартал 2021 - лише за один місяць 1320 гривень (6000 грн * 22%).

Платникам слід знати, не зважаючи на відсутність сплаченого внеску такі періоди включаються до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Для того що б скористатись даним звільненням не потрібно подавати ніяких заяв, однак варто не забути вказати про нього у річному звіті з ЄСВ. 

Також, у податковому відомстві звертають увагу платників, у разі якщо ФОП вирішив скористатися пільгою і не платити ЄСВ, то в річному Звіті з ЄСВ за 2020 та 2021 він не відображає суми ЄСВ за зазначені вище півроку як нараховані до сплати; якщо ж ФОП не бажає користуватися цією пільгою, то він і сплачуватиме ЄСВ у звичайній сумі та у звичайні строки, і у річній звітності відобразить такі суми ЄСВ до сплати. 

Нагадаємо, податкові канікули та виплати ФОПам - не звільняють підприємців від обов'язкового подання звітності. Отримайте найпростіший сервіс формування і подання звітів для ФОП усього за 338 гривень на рік

Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бізнесу. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою до 60%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини