Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасування мораторію на перевірки: кому чекати перевірку в 2021 році

Реклама

4 грудня 2020, для підтримки бізнесу на період дії карантину, народні депутати прийняли Закон № 1071-IX, яким встановили матеріальну допомогу для суб'єктів господарювання.

В той же час, цим же законом була скасована норма, яка забороняла органам державної влади під час карантину проводити планові перевірки у сфері господарської діяльності.

Яких же перевірок стосується скасування мораторію?

Закон від 04.12.2020 № 1071-IX стосується скасування мораторію на перевірки усіх органів державної влади, уповноважених на це законом.

Серед них: Державна служба України з питань праці, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та інші.

За інформацією Інспекційного порталу, на 2021 рік плани річних перевірок затвердили 25 центральних органів виконавчої влади. Кожен з цих органів буде здійснювати заходи контролю відповідно до своєї сфери відання.

Наприклад, у річному плані Державної служби України з питань праці та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів міститься сфера державного контролю, перелік осіб, яких будуть перевіряти, дату початку перевірки і строк її проведення.

Окрему увагу потрібно звернути на планові перевірки, які в цьому буде проводити Національний банк України щодо небанківських фінансових установ. Ці перевірки стосуватимуться дотримання правил фінансового моніторингу та відповідності компаній умовам ліцензування.

План інспекційних перевірок, які проводитиме Національний банк, був оприлюднений на його веб-сайті 30 грудня минулого року.

Для ринку фінансових послуг досвід таких перевірок буде новим, оскільки у минулому році набрав чинності оновлений Закон № 361-IX від 28.04.2020 про фінансовий моніторинг, а з 1 липня 2020 року у небанківський фінансових установ з'явився новий регулятор - Національний банк України.

Невідомість ситуації підсилюється і тим, що новий регулятор і досі не затвердив нормативні акти, якими регулюватимуться правила проведення перевірок. Поки що діють положення, видані ще  Нацкомфінпослуг, попереднім регулятором.

На які перевірки не розповсюджується Закон від 04.12.2020 № 1071-IX?

З першого погляду можна сказати, що Закон від 04.12.2020 № 1071-IX не відмінив мораторій на податкові перевірки, оскільки жодні положення Податкового кодексу не скасовувалися і зміни до нього не вносилися. Проте, не все так однозначно.

Продовження читайте в повній версії матеріалу "Перевірки бізнесу: кому в 2021 році чекати інспекторів".

Дізнатися чи не потрапила ваша компанія в графік планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте Liga360: Керівник вже зараз і будьте готові до будь-яких ризиків з контрагентами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини