Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові повідомлення-рішення надсилатимуть по-новому

Реклама

Мінфін наказом від 31.12.2020 № 846 затвердив нову редакцію Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. Документ набуде чинності через 15 днів з дня офіційного опублікування.

Порядок та форми ППР приведено у відповідність до вимог ПКУ в частині доповнення підстав, у разі встановлення яких за результатами перевірки контролюючим органом надсилається податкове повідомлення-рішення, зокрема, ППР складається у випадку, якщо дані перевірок свідчать про наявність помилок при визначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної та/або відсутність реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до податкової накладної протягом граничних строків, передбачених ПКУ.

Оновленим Порядком визначено перелік інформації, яку повинні містити податкові повідомлення-рішення та розширено інформацію, яка повинна міститись у ППР, прийнятих за результатами документальної перевірки, розпочатої після 1 січня 2021 року:

1) обґрунтовану підставу для визначення грошового або податкового зобов'язання, та/або зменшення суми бюджетного відшкодування, зменшення від'ємного значення об'єкта оподаткування та/або заниження чи завищення суми податкових зобов'язань, заявленої у податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої у податковій декларації з ПДВ у вигляді фактичної підстави, а саме викладення стислого змісту щодо виявлених перевіркою порушень;

2) посилання на акт документальної перевірки;

3) детальний розрахунок штрафних санкцій та пені (розрахунок пені додається у разі складання податкових повідомлень-рішень за формами "Р" (крім пені відповідно до статті 129 Кодексу), "Д" та "С"), у тому числі штрафних санкцій та/або пені за порушення іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи, а також посилання на норми Кодексу та/або іншого законодавства, відповідно до якого було зроблено такий розрахунок;

4) інформацію щодо наявності обставин, які відповідно до Кодексу пом'якшують, обтяжують або звільняють від фінансової відповідальності.

Податкові повідомлення-рішення, прийняті за результатами документальних перевірок, які були розпочаті до 1 січня 2021 року, оформлюються за правилами Кодексу та цього Порядку, що діяли до 1 січня 2021 року.

Запроваджено окремі форми ППР, які застосовуються у разі:

- встановлення порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних;

- виявлення за результатами перевірок завищення сум ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, заявлених у податкових деклараціях, зокрема при використанні права на податкову знижку.

Порядр доповнено новими додатками 17-32 з включенням до ППР обов'язкової та додаткової інформації, змінами в частині запровадження використання єдиного рахунку та забезпечення належного документування управлінської діяльності під час складання ППР.

Захистіть свій бізнес під час карантину. Тримайте критично важливі новини в смартфоні з Liga360. Залучіть команду до обговорення профільних тем, спільного пошуку бізнес-ризиків та можливостей. Будьте в курсі усіх інфоприводів і законодавчих змін. Щоб оцінити усі переваги Liga360, отримайте доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини