Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно сплачувати військовий збір з суми дивідендів

Реклама

ДПС роз'яснює, чи є об'єктом оподаткування військовим збором сума дивідендів, нарахованих на користь фізичних осіб.

Згідно з пп. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України платниками військового збору є фізичні особи - резиденти (нерезиденти), які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, а ставка військового збору становить 1,5% від об'єкта оподаткування.

Об'єктом оподаткування платника податку є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено підпунктами 164.2.1 - 164.2.18 п. 164.2 ст. 164 ПКУ. Зокрема, згідно з пп. 164.2.8 до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються "пасивні доходи".

Під терміном "пасивні доходи" для цілей розд. IV ПКУ слід розуміти, зокрема, такі доходи, як дивіденди (пп. 14.1.268 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Враховуючи зазначене, оскільки сума дивідендів, нарахованих на користь фізичних осіб, включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку, то такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Як ефективно організувати роботу та захистити свій бізнес в умовах карантину? З рішенням Liga360:Керівник. Ви зможете перевірити надійність партнерів, контролювати згадки про вашу компанію в ключових українських ЗМІ та отримувати сповіщення щодо змін законодавства і судових рішень. А комунікувати з колегами в режимі віддаленої роботи - не проблема, адже в Liga360 можна обговорювати ризики та можливості всією командою. Замовляйте тестовий доступ до Liga360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини