Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яка відповідальність за ведення підприємницької діяльності без державної реєстрації

Реклама

У ДПС нагадують, взяття на облік фізичних осіб - підприємців у податкових органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданих державним реєстратором (п. 65.1 ст. 65 ПК).

До фізичної особи, яка здійснювала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, як фізична особа - підприємець, за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах застосовується штраф у розмірі 340 гривень (п. 117.1 ст. 117 ПК).

Разом з цим, якщо фізична особа здійснювала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, як фізична особа - підприємець та не подавала податкову звітність за періоди здійснення такої діяльності, то за неподання податкової звітності до неї застосовується штраф в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПК).

Крім того, якщо за результатами перевірки контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання за відповідні звітні періоди, то застосовується штраф в розмірі 10 % суми визначеного податкового зобов'язання, незалежно від того, сплачувала така особа податок чи ні (п. 123.1 ст. 123 ПК).

Водночас, провадження господарської діяльності, зокрема, без державної реєстрації як суб'єкта господарювання, - тягне за собою накладення штрафу від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. грн - 34 тис. грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КУпАП).

Неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 - 136 грн) (ст. 164 прим. 1 КУпАП).

Отримуйте актуальні дані щодо змін законодавства й подання звітності для ФОП. LIGA360 поінформує про зміни тих нормативних актів, що цікавлять саме вас. Підказки допоможуть подати звітність до Податкової, Статистики, Фонду соціального страхування. Замовте LIGA360:Підприємець прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини