Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кошти на банківських рахунках боржників арештовуватимуть автоматизовано

Реклама

В Україні запроваджено автоматизований арешт коштів боржників. Відповідний наказ № 1061/5 було прийнято Мін'юстом 23 березня 2021 року.

У Мін'юсті розповіли деталі оновленої процедури

Про що взагалі йдеться?

Якщо хтось заборгував вам кошти (в тому числі аліменти на утримання дитини) - спочатку ви маєте довести це у суді. Якщо маючи на руках відповідне рішення Феміди ви все одно так і не можете домогтись у боржника повернення коштів - до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть домогтися списання грошей з банківських рахунків боржника. Саме процедуру взаємодії між виконавцями та банками і було спрощено.

Як це відбувається зараз?

Станом на кінець березня в Україні діють 73 банки. І у кожному з них той чи інший боржник може мати рахунок. Тож, виконавець (державний чи приватний) перш за все має сформувати та направити вимоги на отримання відповідної інформації до всіх банківських установ країни.

Але і це ще не все. Адже після цього виконавець стикається з «банківською таємницею»: неправильно трактуючи положення деяких законів України, банки нерідко відмовляються надавати виконавцям інформацію про номери рахунків боржника та суми коштів, які наявні на них.

Та й навіть якщо банк таки надає інформацію про рахунок із зазначенням суми коштів на рахунку боржника - обмін такою інформацією відбувається засобами поштового зв'язку.

Якщо ж на самому початку виконавець направив запити не до всіх банків - є ризик взагалі не знайти рахунок боржника і кошти на ньому.

Що зміниться?

Перш за все, ще у лютому вдалося домогтися змін до Правил розкриття банківської таємниці. Нацбанк зобов'язав установи надати інформацію про реквізити рахунків боржника та суму коштів на них на вимогу виконавця.

Але сама процедура отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб так і залишалась доволі тривалою, допоки Мін'юст не ухвалив відповідні зміни до наказу, що передбачають запровадження електронної взаємодії між виконавцями і банками, а не тільки поштовим зв'язком.

Для цього використовуватимуть вже апробовану Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП). Тобто, тепер ця система працюватиме не лише по автоматизованому арешту коштів, а й по отриманню виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках.

Коли запрацює система?

Для того, щоб практично впровадити цю систему, є три місяці. Планується, що вона має запрацювати вже до 6 липня 2021 року.

Як саме відбуватиметься процедура автоматизованого арешту коштів боржників - дивіться у інфографіці

Що зміниться для самих громадян?

Якщо ви боржник - для вас оновлена модель автоматизованого арешту коштів не надто добра новина, адже відтепер набагато більше шансів, що виконавець знайде кошти на ваших рахунках та арештує необхідну суму.

Якщо ж винні не ви, а вам - для вас це однозначно добра новина, адже ви зможете швидше втілити рішення суду та стягнути кошти з боржника.

Які є нюанси?

Для того, щоб в автоматизованому режимі здійснювати не лише арешт, а й списання коштів на рахунках боржника, важливо, щоб усі банківські установи підключились до системи автоматизованого арешту. На сьогодні до неї підключено 7 банків, 44 - підключені до тестового середовища, на стадії консультацій та попередніх налаштувань стосовно підключення до тестового середовища перебувають ще 11 банків. Тобто, найближчим часом описану в інфографіці модель роботи підтримуватимуть 62 банки із 73, які мають банківську ліцензію в Україні.

Детальніше про нову модель автоматизованого арешту коштів розповів Олександр Олійник, Директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України, к. ю. н. , заслужений юрист України.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. Система CONTR AGENT покаже дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,5 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Оцініть переваги CONTR AGENT прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини