Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юридичні особи відповідатимуть за порушення ПДР: проект

Реклама

У Раді зареєстрували законопроект № 5717 про внесення змін до КпАП щодо відповідальності юридичних осіб, яким запропоновано виключити зі ст. 14 2 та 14 3 КпАП положення, якими передбачено відповідальність керівників юридичних осіб, а не безпосередніх власників таких транспортних засобів та встановити, що під власником транспортного засобу розуміється фізична або юридична особа, за якою зареєстрований транспортний засіб.

Автор проекту відзначає, що чинні норми Кодексу передбачають відповідальність керівника юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, що протирічить принципу персональної відповідальності, так як посадова особа повинна нести відповідальність за транспортні засоби, які не є її власністю.

Зазначення в постановах винною особою безпосередньо керівника юридичної особи призводить до негативних наслідків для такого керівника. Так, у разі примусового стягнення штрафних санкцій, відкриття виконавчої справи здійснюється відносно керівника юридичної особи, що є перш за все фізичною особою, відносно якої здійснюються дії щодо арешту власних коштів, рахунків, майна такої особи, потрапляння фізичної особи до реєстру боржників (що як наслідок обмежує гарантовані Конституцією України права такої особи щодо розпорядження своєю власністю). А у випадку, коли керівником юридичної особи є нерезидент, для такої особи ризик збільшується ще й неможливістю виїзду за кордон (у разі коли на підставі відповідної постанови виконавцем та судом було прийнято рішення про заборону виїзду за кордон).

Крім того, існуюча ситуація містить в собі додаткові незручності так як:

- по-перше, у разі сплати штрафної санкції безпосередньо керівником як фізичною особою, не існує механізму компенсації сплаченої суми такому керівнику.

- по-друге, створює додаткові податкові навантаження для юридичної особи, так як сплата штрафу юридичною особою замість фізичної особи керівника призводить до ризику оцінки такої виплати податковими органами «як здійснене відносно керівника благо» та як наслідок нарахування додатково до суми штрафу витрат у вигляді ПДФО та ВЗ.

Прийняття законопроекту має сприяти належному функціонування системи адміністративної відповідальності безпосередньо власників транспортних засобів - юридичних осіб.

Нагадаємо, з липня на українських дорогах патрулюють автомобілі-"фантоми"

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи. Отримуйте тестовий доступ за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини