Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Е-гривня має бути реалізована на базі технології блокчейн: НБУ презентує результати опитування учасників ринку

Реклама

Національний банк розгляне три варіанти використання е-гривні. Регулятор презентував результати опитування учасників ринку щодо потенційного попиту на цифрову валюту центрального банку - е-гривню. Докладно вони представлені у звіті за результатами опитування щодо можливості запровадження е-гривні.

Участь у опитуванні взяли 100 експертів фінансового ринку із різнопрофільним досвідом: роздрібний бізнес та інновації, корпоративний бізнес, фінансові ринки, цифрова трансформація органів державної влади, віртуальні активи.

На думку учасників фінансового ринку, найперспективнішим “юзкейсом” е-гривні потенційно може стати її використання для роздрібних безготівкових платежів (насамперед - Р2Р перекази між фізичними особами та операції електронної комерції). На другому місці за кількістю балів - е-гривня як інструмент для транскордонних платежів (насамперед - Р2Р перекази між фізичними особами).

Також респонденти виявили значну зацікавленість до потенціалу е-гривні як інструменту для здійснення операцій у сфері віртуальних активів. Крім того, більшість опитаних експертів вважає, що е-гривня має бути реалізована на базі технології блокчейн. Беручи до уваги обсяг ринку віртуальних активів в Україні та спорідненість технології, Національний банк вважає, що напрям використання е-гривні у сфері, пов'язаній з обігом віртуальних активів, має потенціал до подальшого дослідження.

Відповідно основою для подальшого опрацювання Національним банком варіантів використання е-гривні стануть ті, що визначені в результаті опитування, та досліджень Національного банку та міжнародного досвіду:

  • е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом “програмованих” грошей та можливістю здійснення цільових соціальних виплат;

  • е-гривня для використання у сфері, пов'язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами);

  • е-гривня для транскордонних платежів.

Криза - час опанувати навички ризик-менеджменту. Спробуйте новий інструмент з управління ризиками і можливостями від ЛІГА:ЗАКОН. Проводьте моніторинг правового й інформаційного поля, бізнес-розвідку про конкурентів і партнерів, обговорюйте і спільно з командою визначайте інтенсивність впливу на вашу компанію і вірогідність наслідків з екосистемою LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини