Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробникам органічної продукції продовжили перехідний період до впровадження нової системи сертифікації

Реклама

Рада на позачерговому засіданні 14 липня підтримала за основу і в цілому Закон "Про внесення змін до розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" (проект №5440).

Законом тимчасово, до 1 січня 2024 року, дозволено суб'єктам господарювання реалізовувати сільськогосподарську продукцію як органічну та використовувати напис «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також - позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» у разі наявності у них чинного сертифіката, виданого органом іноземної сертифікації.

Також до 1 січня 2022 року визнано зазначених суб'єктів господарювання виробниками органічної сільськогосподарської продукції для цілей Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Закон прийнято у зв'язку з тим, що 2 серпня 2019 року відбулося введення в дію Закону України “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції”, яким передбачено поступовий перехід до функціонування нової системи сертифікації органічного виробництва в України. Закон передбачав поступовий перехід до нового регулювання - 18 місяців і з урахуванням того, що на дату набрання чинності Законом всі підзаконні акти, які ним передбачені будуть діяти. Водночас, зазначені підзаконні акти не були прийняті та, як наслідок, суб'єкти ринку органічної продукції в силу об'єктивних причин (відсутність акредитованих за Законом органів сертифікації та відповідно функціонуючих державних реєстрів) не змогли виконати відповідні норми Закону. Така ситуація створювала перешкоди для виробництва та обігу на території України органічної продукції.

Для недопущення зупинення реалізації органічної продукції в торгових мережах Рада продовжила відповідний перехідний період для виробництва та обігу органічної продукції та створила можливість для отримання українськими виробниками державної підтримки.

Керуйте бізнесом упевнено з LIGA360. Сервіс об'єднує 15 IT-продуктів, створює єдиний робочий простір для усієї команди і містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR і зручних внутрішніх комунікацій. Сформулюйте своє персональне комплексне рішення або знайдіть типове комплексне рішення для свого сегменту або галузі і тримаєте під контролем увесь бізнес, керуєте ризиками, приймайте узгоджені рішення. Замовити тест

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини