Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За які порушення податкового законодавства штрафують під час карантину

Реклама

ГУ ДПС у м. Києві звертає увагу, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

  • відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

  • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;

  • здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку;

  • порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Також з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

У разі погашення  податкового зобов'язання протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину у зв'язку із порушенням строків сплати податкових зобов'язань, визначених статтею 57 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), штрафні санкції згідно вимог статті 124 ПКУ не застосовуються.

Тобто, якщо строк сплати узгодженої суми грошового зобов'язання  припадає на зазначений період, і цей строк порушено, то сплата зазначеної суми платником податку відбувається без застосування зазначених штрафних санкцій.

Проте таке звільнення не поширюється на випадки порушення строків сплати узгодженої суми грошового зобов'язання з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Особливості застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановлені п. 52 1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Як підприємцю самостійно вести звітність? З рішенням LIGA360:Підприємець. Система надасть підказки й алгоритми заповнення, перевірить помилки. А ще тут можна контролювати розрахунки з бюджетом. Отримайте безкоштовний доступ за посиланням.

Купуєте одне професійне рішення - користуєтеся втрьох. Тільки в серпні триває акція на цифрові системи LIGA360 для юристів, бухгалтерів, HR, піарників, служби безпеки. Придбаючи один пакет, отримуйте місяць користування 2 інших преміум-пакетів на вибір. Поєднайте роботу команди в просторі LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини