Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Господарський кодекс скасують: проект

Реклама

У Раді зареєстрували проект Закону про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період (проект № 6013), який передбачає зміни до Цивільного кодексу України, визнає таким, що втратив чинність, Господарського кодексу України.

Як зазначає один з ініціаторів проєкту закону Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, «за наполяганням певних груп був прийнятий Господарський кодекс України, який за цей час перетворився в систему бланкетних норм та приписів, а також спотворив організаційно-правові форми юридичних осіб та зберіг пострадянські «повне господарське відання» та «оперативне управління». Про необхідність наведення ладу з цих питань говорять упродовж усього періоду існування цього кодексу».

Він пояснив, що законопроєкт № 6013 передбачає запровадження перехідного періоду на 7 років для поступового перетворення «підприємств» у традиційні форми господарських товариств.

Також Руслан Стефанчук розвіяв міфи, які поступово розкручуються різними джерелами.

«1. Ми не маємо намір, скасовуючи Господарський кодекс, скасовувати спеціальне законодавство у сфері підприємницької діяльності. Навпаки - готові до його розвитку задля всебічного захисту прав суб'єктів підприємництва.

2. Ми не маємо намір скорочувати систему господарських судів. Вони діяли й будуть діяти, застосовуючи цивільний кодекс та систему спеціального законодавства.

3. Ми не маємо намір закривати кафедри господарського (підприємницького) права на юридичних факультетах, вони будуть і надалі працювати, адже факт наявності чи відсутності кодексу ніколи не був підставою для інституціоналізації кафедр (приклад, кафедри екологічного, медичного, міжнародного права тощо)», - підкреслив політик.

Зокрема, зазначеним проектом Закону передбачаються доповнення Цивільного кодексу України:

- положеннями, що свідчать про можливість існування юридичних осіб в організаційно-правовій формі - «об'єднання юридичних осіб»;

- статтями, направленими на покращення корпоративного управління, зокрема статтею 96-1, яка містить визначення корпоративних прав, встановлює момент виникнення корпоративних прав, а також можливість існування у законодавстві обмежень певним особам щодо володіння корпоративними правами або їх реалізації; статтею 99-1, якою визначається статут та обов'язки посадових осіб товариств;

- виключення таких юридичних осіб публічного права як державні підприємства, комунальні підприємства та спільні комунальні підприємства;

- доповнення положеннями, відповідно до яких встановлюються особливості передачі в управління майна юридичній особі її засновником;

- внесення змін до законодавчих актів, що регулюють приведення у відповідність з Цивільним кодексом України правил набуття права власності на майно, передане у власність юридичним особам, що перебувають під контролем держави, та на майно, набуте ними у власність на підставах, не заборонених законом, забезпечення можливості отримати речові права на чуже майно, не заборонені законом, а також права користуватися майном чи здійснювати управління ним відповідно до укладених договорів тощо.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини