Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Послуги з поводження з побутовими відходами: змінено підходи до формування тарифів та оновлено Типовий договір

Реклама

Кабмін постановою від 28 жовтня 2021 р. № 1124 ухвалив зміни до Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами та нову форму Типового договору. Йдеться, зокрема, про запровадження Типового індивідуального договору, який є публічним договором приєднання.

Це дасть можливість співвласникам багатоквартирного будинку, які не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, та власникам індивідуальних (садибних) житлових будинків укласти індивідуальний договір про надання послуги з поводження з побутовими відходами, що є публічним договором приєднання.

Передбачено, що плата виконавцю за індивідуальним договором про надання послуги з поводження з побутовими відходами складається з плати за послугу та плати за абонентське обслуговування, що вносяться споживачем виконавцю щомісяця однією сумою в порядку та розмірах відповідно до умов договору.

Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом. Нагадаємо, наразі оплата послуг здійснюється не пізніше ніж протягом останнього дня місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інше.

У разі прийняття органом місцевого самоврядування рішення про зміну тарифів на послуги виконавець у строк, що не перевищує 15 днів з дати введення їх у дію, повідомляє про це споживачам з посиланням на рішення відповідного органу шляхом розміщення на офіційному веб-сайті виконавця послуг.

Крім того, 20 жовтня було прийнято постанову № 1086, якою змінено підходи до формування тарифів на послуги щодо поводження з побутовими відходами

  • уточнюється склад витрат. До витрат із збуту не включаються витрати, пов'язані із здійсненням суб'єктом господарювання, який є виконавцем послуги з поводження з побутовими відходами, абонентського обслуговування за індивідуальними договорами (витрати виконавця, пов'язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а також за виконання інших функцій, пов'язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами). Такі витрати включаються до складу плати за абонентське обслуговування.   

  • виключення з тарифів витрат на оплату - послуг банків та інших установ з приймання і перерахування коштів споживачів.

Підготовка договору займає багато часу? Система CONTRACTUM у LIGA360 надасть шаблони за 11 найбільш затребуваними тематиками. Замовляйте рішення сьогодні та позбавтесь рутини у договірній роботі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини