Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ дозволив Mastercard та Visa зменшити міжбанківську комісію

Реклама

Антимонопольний комітет України дозволив компаніям «Mastercard Europe S.A.» та «Visa International Service Association» зменшити розмір внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж).

Узгоджені дії зі зменшення міжбанківських комісій здійснюються в рамках Меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку, який буде реалізовано компанією «Mastercard Europe S.A.», «Visa International Service Association» та Національним банком України.

Нагадаємо, НБУ підписав Меморандум з платіжними системами Visa та Mastercard щодо поступового зниження комісії інтерчейндж

Відповідно до додаткової угоди № 1 до Меморандуму, зниження до 1,20 % граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій в Україні відносно споживчих платіжних реквізитів відбудеться з наступного робочого дня після сплину 14 календарних днів від дати отримання дозволу АМКУ відповідно до закону про конкуренцію. 

Наступні етапи зниження відбуватимуться починаючи з 01.07.2022 - ще до 1,00 % та починаючи з 01.07.2023 - ще до  0,90 %.

Нагадаємо, здійснювати безготівкові розрахунки за товари споживачам дозволяє послуга еквайрингу. При цьому оплата здійснюється через термінали, підключені до платіжної системи, а банки, що є учасниками платіжної системи мають статус еквайра. 

Бажаєте зробити роботу команди вдвічі ефективнішою? Тільки до 25 листопада купуйте ІТ-платформу LIGA360 на період від 3 місяців, та збільшуйте кількість користувачів преміум-ліцензій. Спільно ухвалюйте рішення та мінімізуйте ризики вашої компанії вже сьогодні.

Банки-еквайри оплачують банкам-емітентам, що випускають платіжні картки, міжбанківську комісію - інтерчендж, розмір якої встановлюється міжнародними платіжними системами (для всіх банків однаковий, але різний для типу картки, виду діяльності торговця тощо). Всю суму такої комісії отримує банк-емітент.

Заплановані узгоджені дії стосуються лише міжбанківських комісій для споживчих карток (тобто для фізичних осіб, включаючи усі підкатегорії).

В ході розгляду справи АМКУ опитав банківські установи, торгово-сервісні підприємства. Більшість банків відзначили достатність конкуренції на ринку послуг карткових платіжних систем. Хоча деякі з банків  виявили занепокоєння щодо зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій в Україні, ця інформація спростовується даними НБУ та іншими банками й заявниками.

Своєю чергою торгово-сервісні підприємства не надали заперечень щодо здійснення запланованих узгоджених дій.

Ухвалюючи рішення Комітет брав до уваги що:

  • заплановані узгоджені дії спрямовані на визначення ефективного розміру ставок міжбанківської комісії (інтерчейндж), що дасть змогу усім учасникам ринку належно приймати участь у ринку безготівкових платежів, а саме: зниження ставок стандартної внутрішньодержавної комісії та встановлення їх на такому рівні, що продовжить підтримувати баланс між інтересами банків-емітентів та банків-еквайрів та, як наслідок, держателів карток та торгово-сервісних підприємств;

  • Меморандум встановлює лише верхній ліміт ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій та не фіксує рівень ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій;

  • Меморандум є відкритим для приєднання усіх учасників ринку;

  • у разі зниження платіжними системами розміру міжбанківських комісій, банками-еквайрами буде знижено тарифи на послуги еквайрінгу для торговців, що в свою чергу можуть знизити ціни на овари та послуги;

  • не передбачається негативних наслідків для конкурентів учасників узгоджених дій, зокрема, враховуючи те, що незалежно від існування Меморандуму, інші платіжні системи можуть у будь-який час вільно визначати власні ставки внутрішньодержавних міжбанківських комісій на рівні передбаченому Меморандумом, або на вищому, чи нижчому;

  • банки можуть встановлювати власні ставки внутрішньодержавних міжбанківських комісій у двосторонніх договорах з платіжними системами;

  • позитивний ефект узгоджених дій полягає у збереженні обсягу безготівкових розрахунків та потенційному збільшенні кількості трансакцій із використанням платіжних карток.

Очікується, що здійснення узгоджених дії матиме позитивний ефект, а саме: сприятиме удосконаленню придбання та реалізації товарів, розвитку малих та середніх підприємців, економічному розвитку України.

З огляду на вищезазначені фактори АМКУ встановив, що заявлені узгоджені дії не призведуть до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції на товарних ринках України

Читайте також: Депутати пропонують запровадити всеукраїнський кешбек за безготівкові розрахунки

Як власнику бізнесу тримати зміни на контролі? Моніторинг законодавства, новин та контрагентів доступний в LIGA360: Керівник. Придбайте зараз, щоб першими дізнаватися потрібну інформацію.

Тільки до 25 листопада отримайте спеціальну пропозицію на корпоративне рішення LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини