Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як покарають за заниження підприємством податкових зобов'язань

Реклама

У разі виявлення контролюючим органом в ході перевірки юридичної особи (документальної або камеральної) заниження податкового зобов'язання передбачено застосування адміністративного штрафу у розмірі від 85 грн до 170 грн до керівника та головного бухгалтера (або іншої посадової особи).

До особи, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за заниження податкового зобов'язання застосовується адміністративний штраф у розмірі від 170 грн до 255 грн.

Відповідно до п. 111.1 ст. 111 Податкового кодексу (далі - ПК) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності: фінансова; адміністративна; кримінальна.

Відповідно до абзацу першого ст. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) законодавство України про адміністративні правопорушення складається з КУпАП та інших законів України.

Статтею 163 прим. 1 КУпАП передбачено, що порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 163 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 грн, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПК для відповідного року.

За матеріалами ДПС

Варто зазначити, що депутати пропонують внести зміни до статті 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачити адміністративну відповідальність для керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій за порушення порядку ведення податкового обліку, подання податкової звітності, надання аудиторських звітів. Відповідний законопроект № 6317 зареєстровано у ВР.

Сезон знижок оголошуємо відкритим! Тільки у Black Friday можна отримати до -50% на рішення LIGA360. Заповніть заявку, й отримайте першими вибухову пропозицію на рішення для юристів, бухгалтерів, HR та PR-фахівців.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини