Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасовано мораторій на відкриття проваджень щодо банкрутства

Реклама

Сьогодні, 6 січня, набули чинності зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, внесені Законом України від 14.12.2021 № 1944-IX.

Закон скасовує мораторій на відкриття проваджень щодо банкрутства юридичних осіб за заявою кредиторів. Тобто з Кодексу виключено положення, якими передбачалося, що на період дії карантинута протягом 90 днів з дня скасування карантину:

  • не допускається відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників - юросіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 12 березня 2020 року;

  • продовжується строк, визначений ч. 6 ст. 34 Кодексу, якщо боржник доведе, що неможливість дотримання місячного строку на звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство була спричинена поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 та/або заходами боротьби з поширенням цієї хвороби;

  • комітет кредиторів та забезпечений кредитор (щодо майна, яке є предметом забезпечення) мають право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. У разі прийняття комітетом кредиторів та/або забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення) такого рішення витрати щодо збереження та утримання майна банкрута і всі ризики щодо втрати майна або зменшення його вартості несуть кредитори, які прийняли таке рішення.

Проте залишається чинною норма щодо тимчасового зупинення нарахування відсотків на зобов'язання боржника перед кредиторами, які реструктиризовані планом санації чи реструктуризації боргів боржника. Не нарахування штрафних санкцій за невиконання боржником таких зобов'язань. Розстрочення на строк виконання плану санації чи реструктуризації боргів прострочених зобов'язань, передбачених планом санації чи реструктуризації боргів боржника.

Крім того, змінами унормовується порядок проведення зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції, а також шляхом опитування, уточнюється питання відповідальності арбітражного керуючого.

Зокрема, арбітражний керуючий не несе дисциплінарної відповідальності за невчинення дій, передбачених цим Кодексом, якщо їх вчинення унеможливлено вимогами карантину, за умови повідомлення арбітражним керуючим про це комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи - боржника), кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи - боржника), а також кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника.

Визначено підстави (клопотання комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з ініціативи суду) продовження строків проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність), звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) щодо визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та (або) другого повторного аукціону, виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

З базою актуальних оголошень про банкрутство та ліквідацію суб'єктів господарювання можна ознайомитися в модулі «Банкрутство» IT-платформи LIGA360, а модуль «Алгоритми дій для бізнесу» містить покрокові інструкції щодо загальної процедури банкрутства, процедури санації та ліквідації. Також у модулі наведено схему загального перебігу процедури банкрутства фізичної особи. Більше інформації за посиланням

Як керівнику першим отримати інформацію у Новому Році? Управлінські рішення та зміни надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини