Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ІТ-сектор: як відбувається бронювання працівників та хто не може бути відстрочений від військової служби

Реклама

Представники Закарпатської військової облдержадміністрації під час зустрічі з IT-бізнесом 3 квітня анонсували створення кластера та презентували процедуру бронювання айтівців, яка складається з п'яти кроків.

Механізм бронювання такий:

1. ІТ-компанії потрібно буде зареєструватися на сайті Мінекономіки як підприємству, що має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область.

2. Потрібно стати на облік (перереєструватися) з поданням заяви за формою 1-ОПП до податкової служби області. Ця опція доступна як для юридичних осіб, так і для ФОП.

3. Узяття на військовий облік. Працівник, що стоїть на військовому обліку (раніше реєструвався у військкоматі, до воєнних дій), зможе пройти процедуру взяття дистанційно. Працівникам, які ніколи не були у військкоматі, для проходження цієї процедури треба з'явитися фізично.

4. Подання й опрацювання пропозицій щодо бронювання. Пропозиції щодо бронювання працівників, які працюють в IT-компанії, можна подавати до Закарпатської ОВА. Утім, їх можна подавати лише від юридичних осіб, для ФОП такого порядку на цей час не передбачено. Опрацювання відбувається спочатку в ОВА, потім заяви буде передано до Мінекономіки, далі - в Міноборони та до військової адміністрації для затвердження.

5. Отримання погодження й наказу щодо бронювання.

Кадрові й бухгалтерські питання, сплата податків, чи релокація бізнесу - дізнайтеся як діяти від експертів LIGA ZAKON за посиланням.

Чи можна буде забронювати айтівців закарпатського ІТ-кластера

Найімовірніше, отримати відстрочення від військової служби за особливою процедурою "закарпатським айтівцям" навряд чи вдасться.

На цей час немає жодних нормативних актів, які б регулювали порядок створення й особливості діяльності закарпатського ІТ-кластера, а також особливості проведення бронювання працівників чи релокації підприємств на території Закарпатської області.

Оскільки особливої процедури бронювання працівників не передбачено, очевидно, що надання "закарпатським айтівцям" відстрочення від військової служби відбуватиметься в загальному порядку.

Найпоширеніші перешкоди для бронювання айтівців

Як відомо, більшість ІТ-фахівців працюють не за трудовим договором, а на підставі цивільно-правової угоди (як ФОП). Натомість порядок бронювання військовозобов'язаних передбачає можливість надання відстрочення тільки для працівників, які перебувають у трудових відносинах із компанією.

Тож, якщо відносини між ІТ-фахівцем і компанією ґрунтуються на цивільно-правовій угоді, отримати відстрочення для такого фахівця неможливо навіть у разі релокейту компанії до закарпатського ІТ-кластера.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини