Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує варіант сплати ЄСВ за українців, які виїхали за кордон

Реклама

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна представила напрацьований Мінсоцполітики проект звернення України до Європейської Комісії щодо спільних дій ЄС та України стосовно захисту соціальних прав українців під час російської агресії. Цей проект вона представила на першому засіданні робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав - членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи.

Марина Лазебна повідомила, що напрацьоване звернення фактично є пропозицією спільної розробки довгострокової транскордонної політики захисту прав українців, які перемістились до інших країн.

Вона наголосила, що не можна зволікати з його направленням до Єврокомісії, адже від таких кроків залежить, чи буде Україна суб'єктом при формуванні такої транскордонної політики, повноцінним партнером інших країн, або залишиться спостерігачем.

Міністр соціальної політики України зазначила, що Україна вдячна урядам країн-партнерів за допомогу нашим людям, але усвідомлює, що у Європі зараз відбувається міграційна криза через війну росії проти України. Соціальна інфраструктура країн, які прийняли найбільше українців, перевантажена. Так не може тривати довго.

Саме тому єдиний спосіб надійно захистити права українців в цій ситуації - це вже зараз з країнами Євросоюзу спільно планувати в часі скоординовані програми, які, з одного боку, захищатимуть права наших громадян, незалежно від країни перебування, а з іншого, забезпечать поступовий перехід переміщених українців на самозабезпечення.

«При цьому, для захисту трудових прав українців, переміщених до інших країн, необхідно обговорювати можливість для них залишатись податковими резидентами України, або принаймні, щоб за них сплачувались в Україну соціальні внески, щоб в подальшому люди мали необхідний стаж для пенсійного забезпечення та інші соціальні гарантії. Також сплата в Україні соціального внеску за наших громадян, які працюють в інших кранах, зміцнюватиме фінансову стійкість солідарної пенсійної системи, що дуже важливо в умовах воєнного стану», - прокоментувала Марина Лазебна.

За матеріалами Кабміну

Воєнний стан потребує оперативного пошуку інформації. Керівникам, юристам, бухгалтерам та hr-фахівцям як ніколи важливо встигати за змінами. У LIGA360 створений спеціальний блок з важливими даними: законодавство, економічні новини, відповіді експертів. Замовляйте систему на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини