Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як волонтер може підтвердити волонтерську діяльність?

Реклама

У Держпраці повідомили, що КЗпП не містить жодної норми щодо трудових відносин між волонтером та роботодавцем.

На волонтерів не поширюються гарантії ст. 119 КЗпП України, згідно яких зберігається робоче місце та середній заробіток.

У разі відсутності працівника-волонтера на роботі роботодавець має право табелювати його як неявку з нез'ясованих причин “НЗ” або за інших причин “І”,  і відповідно не сплачувати заробітну плату. А в найгіршому випадку - звільнити за прогул.

Але на час воєнного часу суд може визнати таку відсутність поважною причиною, як здійснення громадського обов'язку для  збереження життя та здоров'я громадян, що потребують допомоги.

Як волонтер може підтвердити свою громадську діяльність?

Роботодавцям та працівникам - волонтерам  слід знаходити оптимальні  варіанти оформлення відсутності на робочому місці. Для цього волонтеру слід повідомити роботодавця про те, що він здійснює волонтерську роботу, і скільки часу це забирає. По можливості надати копію договору про провадження  волонтерської діяльності, посвідчення або довідки від організації, з якою він співпрацює, а  роботодавець, в свою чергу, зваживши об'єм роботи та трудові функції працівника, зможе знайти та оформити трудові права волонтера.

Як оформити відсутність волонтера на роботі?

Якщо працівник може суміщати роботу та волонтерство, то працівнику можна:

  • встановити неповний робочий час, тобто неповний робочий день або тиждень, відповідно і оплата;

  • встановити дистанційну роботу, якщо від працівника важливий результат роботи, а не присутність на робочому місці;

  • встановити гнучкий режим робочого часу, за яким працівник може на власний розсуд визначати графік роботи, або роботодавець визначає фіксований час (через день, через тиждень тощо). В усіх  вказаних випадках потрібна заява працівника  та наказ.

Якщо працівник на 100% зайнятий волонтерством і не встигає виконувати свої посадові обов'язки:

Читайте также: Юридичний аспект волонтерської діяльності

Отримай спеціальні умови підключення LIGA360 в умовах воєнного стану. Сьогодні власникам бізнесу, бухгалтерам та юристам важливо забезпечити життєдіяльність компаній. Рішення LIGA360 надасть оперативну аналітику й новини, повну базу НПА й контроль змін законодавства. Отримай доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини