Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БЕБ визначило порядок приймання та розгляду заяв про кримінальні правопорушення

Реклама

БЕБ наказом від 23.03.2022 № 58 затвердило Інструкцію про порядок приймання, реєстрації та розгляду заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, віднесені законом до підслідності Бюро економічної безпеки України.

Заяви і повідомлення про кримінальні правопорушення можуть бути подані до БЕБ на особистому прийомі, через спеціальну скриньку для кореспонденції, поштою, або іншими видами зв'язку.

Заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення має містити такі відомості:

1) прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) заявника, адресу місця проживання, підпис. У разі подання заяви чи повідомлення працівником (службовою або посадовою особою) підприємства, установи чи організації зазначаються також посада, найменування та адреса місцезнаходження такого підприємства, установи, організації, контактний номер телефону;

2) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених заявником.

Анонімні заяви чи повідомлення про кримінальні правопорушення розглядаються БЕБ за умови, що відповідна інформація стосується конкретної особи, містить фактичні (об'єктивні) дані та можуть бути перевірені.

Якщо заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення подається заявником в усній формі, детектив складає протокол прийняття заяви/повідомлення про кримінальне правопорушення з дотриманням вимог статей 60, 104 та 214 КПК, який підписують детектив та заявник.

Протокол невідкладно передається для реєстрації до структурного підрозділу, на який покладено функції організаційно-розпорядчого забезпечення.

Заяви чи повідомлення про кримінальні правопорушення реєструються невідкладно, у день їх надходження до БЕБ, структурним підрозділом, на який покладено функції організаційно-розпорядчого забезпечення, а у випадку їх надходження після 17:00 (через спеціальну скриньку для кореспонденції поштою, іншими видами зв'язку) - не пізніше наступного робочого дня.

Не допускається розголошення одержаних із заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення відомостей про особисте життя громадян без їхньої згоди чи відомостей, що становлять державну або іншу таємницю.

Детективи БЕБ розглядають заяви чи повідомлення про кримінальні правопорушення та приймають рішення за результатами їх розгляду відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства.

За умови наявності обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, детектив невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, вносить відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Якщо детективом за результатами розгляду заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не встановлено обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, така заява розглядається відповідно до вимог Закону України "Про звернення громадян".

Читайте також:

Як БЕБ виявлятиме порушників законодавства

Адаптація бізнесу до Бюро економічної безпеки

Як працюватиме Бюро економічної безпеки

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов?язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини