Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст зазначив важливі новації антирейдерського Закону

Реклама

Міністерство юстиції інформує про цікаві новації, запровадження яких передбачене Законом щодо удосконалення механізму протидії рейдерству (проект № 3774).

1. Правочини про розірвання договору оренди (суборенди) землі с/г призначення, орендарем (суборендарем) за яким є юридична особа приватного права (крім АТ, повного та командитного товариств), потребуватимуть попередньої згоди загальних зборів учасників юридичної особи.

У разі відсутності цієї згоди - правочин нікчемний.

Водночас, учасники можуть у статуті встановити, що такий правочин не є значним.

2. Доволі часто скаржники оспорюють реєстраційні дії в ЄДР з посиланням на те, що не брали участі у зборах або не голосували за зміну керівника, хоча у протоколі загальних зборів викладена інша інформація (містяться підписи тільки голови та секретаря загальних зборів).

Після прийняття Закону - обов'язкове підписання рішення уповноваженого органу управління юридичної особи (крім АТ, громадських формувань та ОСББ) щодо зміни керівника ЮО всіма учасникамі ЮО (у випадках, коли для прийняття такого рішення достатньо голосів не більше 10 осіб), які голосували за таке рішення та кількості голосів яких достатньо для прийняття рішення.

Проте статутом можна передбачити інше правило підписання такого рішення.

3. У протистоянні рейдерським атакам важливим є оперативність протидії.

Тож, законодавець передбачив забезпечення порталом електронних сервісів інформування в режимі реального часу засновників (учасників) юридичних осіб, керівника юридичної особи засобами телекомунікаційного зв'язку (за наявності інформації про здійснення зв'язку з такими особами в ЄДР) про факт:

- подання (прийому) документів для проведення реєстраційних дій щодо такої юридичної особи;

- проведення реєстраційних дій з повідомленням відповідних актуальних відомостей з ЄДР.

4. Внесені зміни, спрямовані на усунення можливостей «завішування» реєстрів заявами, що заважають проведенню певних реєстраційних дій.

По-перше, виключені положення щодо зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації в ЄДР та відповідно розширено підстави для відмови у державній реєстрації.

По-друге, визначені підстави, у разі яких заява власника об'єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій НЕ прийматиметься:

- невстановлення особи заявника;

- невстановлення належності об'єкта нерухомого майна заявнику на праві власності;

- не сплив п'ятиденний строк для повторного подання такої заяви.

З іншими змінами до Закону можна ознайомитися тут і тут.

За матеріалами Міністерства юстиції

Як зупинити рейдерське захоплення? Поставте на контроль свою нерухомість в сервісі SMS-Маяк, щоб миттєво отримувати сигнали про зміни в Реєстрі речових прав. Це допоможе вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду, і зупинити незаконні дії. Спробуйте зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини