Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яка відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги під час воєнного стану

Реклама

Воєнний стан у державі та збурення в суспільстві через недоброчесні дії деяких громадян, призвели до того, що законодавець мусив врегулювати питання належного використання гуманітарної допомоги та покарання осіб, що зловживають скрутним становищем інших.

03 квітня 2022 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги”. Ним Кримінальний кодекс доповнено статтею 201-2. Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Роз'яснюють фахівці Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Що таке гуманітарна допомога?

Це допомога, що може бути надана як у грошовій формі так і у вигляді певних речей чи предметів побуту, є адресною та безоплатною для одержувача. Також це можуть бути добровільні пожертвування чи виконання робіт або надання послуг. За своєю суттю це благодійництво. Гуманітарна допомога може надаватися, як українськими так і іноземними донорами.

Метою надання такої допомоги є недопущення гуманітарної катастрофи на певних територіях або усунення наслідків гуманітарної катастрофи.

Не може бути гуманітарною допомогою зброя, боєприпаси та обладнання, за допомогою якого можуть заподіюватися тілесні ушкодження або смерть.

Як бізнесу діяти правильно в умовах воєнного часу? Завдяки LIGA360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня.

Хто має право на отримання гуманітарної допомоги?

Отримати гуманітарну допомогу можуть:

- постраждалі від стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров'я населення;

- особи, що потребують гуманітарної допомоги у зв'язку із соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, або через тяжку хворобу;

- особи, що постраждали через збройну агресію або збройний конфлікт.

Які нормативно-правові акти регулюють питання, що стосуються гуманітарної допомоги?

- Закон України “Про гуманітарну допомогу”

- Закон України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”.

Які дії із гуманітарною допомогою є незаконними?

Кримінальний кодекс визначає, що продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку, вчинені у значному розмірі, ці ж самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, а також ці ж незаконні дії із гуманітарною допомогою, дії, що вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану є неправомірним.

Слід звернути увагу, що відповідальність за незаконні дії із гуманітарною допомогою, настає не лише у період дії воєнного стану. У даній ситуації воєнний стан виступає обставиною, за наявності якої покарання буде значно тяжчим, ніж якби злочин вчинили у мирний час.

Яка відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги?

Законодавець визначив, що залежно від тяжкості діяння, покарання може бути:

- у вигляді штрафу від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- або виправні роботи на строк до двох років;

- або обмеженням волі на строк до чотирьох років;

- позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна;

- позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

За матеріалами Центру з надання безоплатної правової допомоги

Отримай якісну аналітику в умовах воєнного стану. Видання LIGA ZAKON надаються зі знижкою 10% при оплаті від 6 місяців. Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ЮРИСТ&ЗАКОН, ВІСНИК МСФЗ - передплачуй видання прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини