Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес у червні негативно оцінив перспективи своєї економічної діяльності

Реклама

Національний банк поновив щомісячні опитування підприємств. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

У червні бізнес негативно оцінив перспективи своєї економічної діяльності - індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становить 41.3 за рівноважного значення 50.0.

Підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, надали песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі.

Підприємства промисловості негативно оцінюють перспективи через руйнування промислових потужностей, скорочення попиту, втратою замовлень, а також порушенням логістичних зв'язків: секторальний індекс становив 43.7. Респонденти очікували зменшення обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних, водночас прогнозували зростання залишків готової продукції унаслідок зменшення попиту та порушення логістики.

Підприємства сектору будівництва в червні дещо відновили роботу після фактичної зупинки будівництва на початку війни, однак все ще песимістично налаштовані щодо оцінок своєї діяльності: секторальний індекс становив 40.1. Очікування респондентів щодо обсягів будівництва, нових замовлень, а також щодо закупівлі сировини та матеріалів були негативними.

Підприємства торгівлі також продемонстрували негативні очікування, зважаючи на проблеми з логістикою, втрату ринків збуту та знищення товарних складів: секторальний індекс становив 43.4.  Респонденти налаштовані на зменшення обсягів товарообороту та зменшення обсягів закупівлі товарів для продажу, водночас очікували збільшення запасів/залишків товарів для продажу внаслідок зменшення попиту на окремі товари, що були закуплені в довоєнний період, та зниження платоспроможності населення. Підприємства сектору налаштовані на зниження торговельної маржі.

Підприємства сфери послуг мали найпесимістичніші оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс становив 37.7. Цьому сприяли пошкодження транспортної інфраструктури та логістики, закриття повітряного простору, руйнування об'єктів сфери послуг та зниження попиту.

Підприємства всіх секторів економіки прогнозували зростання цін на власну продукцію/послуги та очікували скорочення чисельності працівників унаслідок мобілізації та міграції персоналу.

Проте, незважаючи на війну, економіка України продовжує працювати. Оцінка її падіння в червні поточного року - значення індексу ІОДА - співставне зі значенням березня 2020 року, місяця початку пандемії Covid-19.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини