Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд просить ЄС дозволити українцям та релокованим бізнесам сплачувати податки в Україні

Реклама

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час візиту до Брюсселю обговорила з головою Комітету Європейського Парламенту з питань зайнятості та соціальних питань, Драгошем Пислару можливості на рівні законодавства ЄС передбачити збереження податкового резидентства переміщеними до країн ЄС українцями та релокованими з України бізнесами. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Йшлось про те, щоб податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб та податки з діяльності ФОП вони могли продовжити сплачувати до бюджету України відповідно до українського законодавства, якщо основним центром їхньої ділової активності залишається Україна, навіть після спливу 180 днів перебування у країнах ЄС.

Дагош Пислару зазначив, що оподаткування в більшій мірі регулюються національним законодавством країн-членів ЄС, однак ці питання насправді можна вирішити на рівні Євросоюзу, якщо пов'язати їх з дією директиви про тимчасовий захист. Він визнав, що озвучені пропозиції мають сенс та запевнив, що розпочне відповідні дискусії в Європарламенті та Єврокомісії з колегами, дотичними до вирішення таких питань.

Також Марина Лазебна звернула увагу на необхідність зберігати соціальні гарантії, які надаються країнами-членами ЄС переміщеним українцям в рамках тимчасового захисту, в тому числі, якщо люди на певний час повертаються до України для вирішення особистих справ.

Окремо сторони розглянули питання майбутніх пенсійних виплат тим українцям, які отримали статус тимчасового захисту та працювали в країнах ЄС під час його дії. А саме - спільної виплати таких пенсій Україною та країнами ЄС. Драгош Пислару зазначив, що зараз слушний час для вирішення порушених питань, адже Європейський Парламент переглядає регламент ЄС №883 про координацію систем соціального захисту, який регулює відповідні питання в рамках країн ЄС. І під час цього перегляду вони можуть врахувати пропозиції України та поширити дію регламенту на людей до яких застосовується директива щодо тимчасового захисту.

Марина Лазебна та Драгош Пислару домовились спільно опрацювати перелік необхідних змін до регламенту ЄС №883, а також законодавства ЄС щодо податкових питань.

Читайте також: Сплата податків резидентами України за кордоном у 2022 році

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини