Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування в умовах воєнного стану: огляд судової практики ВС

Реклама

ВС опублікував огляд судової практики Верховного Суду щодо оподаткування в умовах воєнного стану.

«Висвітлені в огляді правові позиції щодо нагальних питань оподаткування дадуть змогу сформувати стратегію та визначитися з тактикою відбудови нашої держави з урахуванням ретроспективи і з огляду на нинішні події», - йдеться у повідомленні його пресслужби.

Зокрема, в огляді містяться висновки з таких питань:

1. Щодо застосування штрафних санкцій та застосування пені за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ до платників, що перебувають на обліку у зоні антитерористичної операції

Факт перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів розташованих на території населених пунктів, де проводиться антитерористична операція, є підставою для незастосування до таких платників заходів впливу та стягнення за невиконання обов'язків платника єдиного внеску.

Закон N 2464-VI не скасовує обов'язків платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а надає можливість на період антитерористичної операції не виконувати їх у встановлені строки (своєчасно) та в повному обсязі.

Рішення КАС ВС від 30 березня 2018 року у справі № 812/292/18

2. Щодо відповідальності за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД за реалізацію діяльності на території проведення антитерористичної операції

До суб'єктів господарювання, що провадять діяльність на території проведення антитерористичної операції на період її проведення не застосовується відповідальність за порушення термінів розрахунків у іноземній валюті. Відсутня необхідність подання сертифіката Торгово-промислової палати України на підтвердження форс-мажорних обставин за кожним окремим контрактом.

Постанова КАС ВС від 2 жовтня 2018 року у справі № 805/2130/17-а

Потрібно знайти судове рішення за НПА чи контекстом? LIGA360 має 35 смарт-фільтрів для пошуку справ. Аналізуй судову практику в один клік.

3. Про анулювання платника ПДВ

Неподання платником податкової звітності з ПДВ, що зумовлене настанням обставин непереборної сили та підтверджується належним сертифікатом ТПП та відповідно до статті 10 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов'язань. Застосування до особи передбачених підпунктом «г» пункту 184.1 статті 184 ПК негативних наслідків у вигляді анулювання реєстрації платником податку на додану вартість є необґрунтованим.

Граничні строки, зокрема для подання податкової декларації, підлягають продовженню керівником контролюючого органу (його заступником) за письмовим запитом платника податків, якщо такий платник податків протягом зазначених строків мав обмежену свободу пересування у зв'язку з ув'язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально.

Постанова КАС ВС від 24 січня 2019 року у справі № 805/221/16-а

4. Щодо підстав для визнання податкового боргу безнадійним

Установлення причиново-наслідкового зв'язку між обставинами непереборної сили з виникненням податкового боргу (тобто визнання його безнадійним) є компетенцією суб'єкта владних повноважень за результатами розгляду заяви платника. Ці обставини впливають на право платника бути звільненим від виконання обов'язку щодо погашення податкового боргу шляхом його списання.

Постанова КАС ВС від 24 січня 2019 року у справі № 805/2342/16-а

5. Про подання податкової звітності

Положення Закону від 2 вересня 2014 року № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» є спеціальною нормою, яка для суб'єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на відповідній території протягом визначеного періоду в часі, на підставі об'єктивних обставин щодо проведення антитерористичної операції та за умови отримання висновку Торгово-промислової палати України, передбачає підстави для звільнення від відповідальності, зокрема в частині неналежного виконання обов'язку своєчасного подання податкової звітності.

Постанова КАС ВС від 14 листопада 2019 року у справі № 812/258/17

6. Про звільнення від обов'язку щодо сплати орендної плати за землю

Платники земельного податку, які провадили діяльність на території проведення антитерористичної операції, звільняються від своїх обов'язків, зокрема щодо сплати орендної плати за землю державної або комунальної власності з 14 квітня 2014 року до 8 червня 2016 року. Положення Закону від 2 вересня 2014 року № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» є спеціальними у спірних правовідносинах, а тому їх застосування не залежить від внесення відповідних змін до ПК.

Постанова КАС ВС від 5 червня 2018 року у справі № 805/4569/16-а

7. Про звільнення від відповідальності платника, якщо фактичним місцезнаходженням філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу юридичної особи є тимчасово окупована територія

Звільнення платника від відповідальності на підставі підпункту 38.4 пункту 38 підрозділу 10 розділу ХХ ПК є безумовним обов'язком податкових органів, зокрема, якщо фактичним місцезнаходженням філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу юридичної особи є тимчасово окупована територія, а місцезнаходженням відповідної юридичної особи є інша територія України або територія населених пунктів на лінії зіткнення. Звільнення від відповідальності здійснюється лише в межах діяльності, що провадиться через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи, за весь період проведення антитерористичної операції.

Постанова КАС ВС від 11 грудня 2018 року у справі № 805/2354/18-а

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини