Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплата компенсації за пошкоджене або знищене житло: законопроект готують до прийняття в цілому

Реклама

До кінця літа Верховна Рада планує винести на розгляд до другого читання законопроект стосовно компенсацій українцям за пошкоджене або втрачене внаслідок війни житло. Про це у своєму Telegram-каналі повідомила голова політичної партії "Слуга народу», народна депутатка Олена Шуляк.

«Ми всі розуміємо, що очікування репарації від росії можуть зайняти десятиріччя. Наші громадяни не зможуть стільки чекати, тому ми шукаємо різні механізми, щоб відновлювати зруйноване або пошкоджене внаслідок війни житло, надавати можливість громадянам мати своє житло вже зараз», - написала Олена Шуляк.
Йдеться про законопроект № 7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації», що був прийнятий Верховною Радою за основу 1 квітня 2022 року.

Раніше, в інтерв'ю Укрінформу, Ольга Шуляк більш детально розповіла про форми та умови компенсації за пошкоджене або втрачене внаслідок війни житло, що передбачає зазначений законопроект.

Зокрема вона пояснила, що у випадку, якщо квартира чи будинок повністю зруйновані, людина зможе претендувати не на гроші, а на квадратні метри.

"Робимо це дуже свідомо, тому що потрібно думати про економіку, створювати нові робочі місця, обов'язково запускати українські підприємства, які виробляють будівельні матеріали. Крім того, нам би дуже не хотілося, щоб люди забрали гроші та поїхали витрачати їх у Польщу, наприклад. Можливо, це жорстко звучить, але інакше ми не відновимо країну", - зазначила народна депутатка і додала, що якщо житло підлягає ремонту, компенсація надаватиметься грішми.

Олена Шуляк підкреслила, що законопроектом планується обмежити коло осіб, які можуть претендувати на компенсації, підкресливши, що це мають бути винятково громадяни України.

"Не включаємо іноземців та юридичних осіб. Очевидно, якщо це юридична особа, то це представники бізнесу. Передусім ми хочемо працювати з пересічними громадянами України, які втратили своє житло. Потім можна працювати з бізнесом, іноземцями, але спершу хочеться допомогти українцям, які найбільше цього потребують", - зауважила вона.

Народна депутатка розповіла, що документ передбачатиме надання людині можливості самостійно обирати населений пункт, де вона хоче отримати житло, при цьому передбачатиметься обмеження щодо розміру квартири або будинку.

"Ми зробили 150 квадратних метрів і для квартири, і для приватного будинку. Проаналізувавши статистику в "Дії", побачили, що 150 квадратних метрів на 95% покривають площі зруйнованих квартир, а площі приватних будинків, здебільшого, не покривають. Будемо переглядати цей момент. Оптимальний розмір для приватного сектору - це 250-280 квадратних метрів. Деякі представники уряду пропонують компенсувати до кожного квадратного метра", - зазначила лідерка партії "Слуга народу".

Вона запевнила, що до розгляду в другому читанні на базі парламентського комітету буде напрацювано рішення, яке б задовольнило всіх постраждалих українців. У цьому контексті депутатка уточнила, що наразі в комітеті триває робота над правками, яких до законопроекту подано понад 700. Після цього Верховна Рада зможе розглянути проект у другому читанні.

Редакція законопроекту № 7198, що була прийнята у першому читанні, передбачає надання компенсації у вигляді: грошової компенсації; об'єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва; фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Заява про компенсацію може бути подана під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) пошкоджений або знищений об'єкт нерухомого майна через «Дію» або в паперовій формі через ЦНАП, органи соцзахисту, або нотаріуса. Строк її розгляду - не більше 30 днів з дня надходження.

Надання компенсації здійснюється у порядку черговості надходження заяв про надання компенсації у розрізі кожного населеного пункту, а також способу компенсації.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини