Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент України відсторонив Голову СБУ та Генпрокурора від посад

Реклама

Президент України Володимир Зеленський Указом №499/2022 усунув від виконання обов'язків Голову Служби безпеки України Івана Баканова, а Указом №500/2022 відсторонив від посади Генерального прокурора Ірину Венедіктову. Відповідні укази з'явилися на сайті Президента 17 липня.

Іван Баканов був усунений за статтею 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України про невиконання (неналежне виконання) службових обов'язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов'язків.

Рішення про усунення за цією статтею приймається прямим командиром (начальником). Тривалість усунення не повинна перевищувати тривалості службового розслідування та часу, необхідного для прийняття командиром (начальником) відповідного рішення за результатами такого розслідування.

Ірину Венедіктову було відсоторонено від посади, а виконання обов'язків Генерального прокурора Указом №501/2022 покладено на Симоненка Олексія Юрійовича.

Відзначимо, що відповідно до ч. 2 статті 11 Закону про правовий режим воєнного стану Президент України у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов'язків на іншу особу. Особа, на яку покладається виконання обов'язків повинна відповідати вимогам, визначеним законом для зайняття відповідної посади.

Також у своєму вечірньому відеозверненні Президент пояснив такі кадрові рішення. За його словами, на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

"Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України", - сказав Володимир Зеленський.

Також глава держави нагадав про важливість вирішення питання призначення нових керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини