Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Україна підписала Угоду про безпечне транпортування зерна та продуктів харчування із українських портів

Реклама

Сьогодні, 22 липня, у Стамбулі за пропозиції Організації Об'єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури України.

Документ передбачає створення демілітаризованих гуманітарних коридорів для вивезення продовольства з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Згідно із домовленостями, уся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України.

Під егідою ООН у Стамбулі створюється Спільний координаційний центр за участі представників України, Туреччини, ООН та росії, який займатиметься:

  • загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей;

  • реєстрацією суден, що слідують в розблоковані українські порти;

  • затвердженням графіків транзиту та заходу суден в порти.

Також створюються спеціальні інспекційні групи за участю всіх Сторін, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту, які прямують до українських портів або виходять з них.

Такі групи працюватимуть в гаванях в районі Турецької протоки (протока Босфор), які попередньо будуть визначені турецькою стороною.

Підписана угода дасть змогу Україні:

  • оперативно експортувати орієнтовно 20 млн тонн зерна, яке лежить на складах;

  • звільнити місце для нового урожаю;

  • залучити в економіку додаткові валютні надходження від одного із ключових експортних секторів економіки.

Понад 400 млн соціально та економічно незахищеного населення Африки та Азії отримають продовольство, без якого вони опинилися б на межі голоду. Крім того, вивільнення українського зерна також може знизити світові ціни на продовольство.

На сьогодні через блокаду морських портів, на які до повномасштабного вторгнення припадало орієнтовно 80% експорту аграрної продукції України, вивезення продовольства відбувається виключно через Дунайські порти, залізничні та автомобільні пункти пропуску на західних кордонах.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини