Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У липні бізнес поліпшив оцінки перспектив своєї економічної діяльності

Реклама

Бізнес у липні дещо поліпшив оцінки перспектив своєї економічної діяльності, повідомили в НБУ.

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця, в липні зріс до 43.6 проти 41.3 у червні.

Підприємства промисловості

Зберігають негативні оцінки економічних перспектив. Секторальний індекс у липні становив 43.1 проти 43.7 у червні. Збереглися слабкі очікування щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, водночас погіршилися очікування щодо нових експортних замовлень.

Підприємства сектору будівництва

В липні послабили оцінки економічних результатів своїх підприємств, попри сезонні сприятливі умови та прийняття урядом низки постанов для поліпшення діяльності сектору: секторальний індекс становив 35.0 (у червні - 40.1). Очікування респондентів щодо обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, а також доступності підрядників були негативними.

Підприємства торгівлі

Попри складнощі, адаптуються до нових умов та поліпшують очікування щодо своєї економічної діяльності: секторальний індекс наблизився до нейтрального рівня і становив 48.7 порівняно з 43.4 у червні.  Респонденти налаштовані на збільшення обсягів товарообороту, але стримано оцінили обсяги закупівлі товарів для продажу. Підприємства сектору й надалі налаштовані на зниження торговельної маржі.

Підприємства сфери послуг

Дещо поліпшили, проте залишили песимістичними  оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс становив 41.9 (у червні - 37.7). Негативним очікуванням сприяли продовження інтенсивних бойових дій, пошкодження транспортної інфраструктури, скорочення попиту та втрата замовлень.

Підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуванні, прогнозували нижчі темпи зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі уповільнення зростання цін на сировину та товари постачальників.

Оцінки щодо зайнятості залишаються  песимістичними. Респонденти підприємств усіх видів діяльності продовжують очікувати зменшення кількості працівників, найбільше - сектору будівництва. Натомість підприємства торгівлі та сфери послуг відзначили деяке підвищення попиту на персонал.

Хочеш, щоб твоя топ-команда працювала на одній хвилі? Виведи внутрішню комунікацію компанії на новий рівень з рішенням LIGA360. Спільний інформаційний дашборд топкоманди, інструменти обговорення та найповніша документальна правова база. Замовляй LIGA360 вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини