Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання подвійного оподаткування українців за кордоном: готується механізм щодо його вирішення

Реклама

Втрати державного та місцевих бюджетів України у 2023 році можуть сягнути 70 млрд грн у разі, якщо податок з доходів фізичних осіб з 6,2 млн. українських переселенців будуть стягувати податкові органи країн, які прийняли громадян України. До таких висновків дійшла Конфедерація роботодавців України.

З 26 серпня вимушені переселенці, які виїхали з України після 24 лютого (183 дні тому), можуть автоматично отримати статус податкових резидентів країн, в яких вони знаходяться. Внаслідок цього податки з їх доходів будуть спрямовуватись в бюджети країн перебування. У цьому випадку надходження на державному та місцевому рівнях у 2023 році можуть суттєво скоротитись. Найбільше можуть постраждати бюджети міст і сіл, в яких частка податку з доходів фізичних осіб складає близько 60% всіх податкових надходжень місцевих бюджетів. У 2020 році державний та місцевий бюджети України отримали від податку з доходів фізичних осіб та військового збору 295,1 млрд. грн. Таким чином, потенційні втрати можуть складати близько 23% надходжень від цього податку, що може суттєво уповільнити відновлення зруйнованої інфраструктури, яке фінансується переважно з місцевих бюджетів.

«На даний момент на державному та міждержавному рівнях питання стягнення податків з доходів українців, які вимушено живуть за межами своєї країни, залишається неврегульованим. Це створює ризики втрати бюджетами України значного обсягу податків, а українських громадян позбавляє права сплачувати податки в своїй країні. Крім того, податки на доходи фізичних осіб в переважній більшості європейських країн вищі, ніж українські, що також створює додаткове навантаження на бюджети сімей за кордоном в кризових умовах. Це питання актуальне для 6,2 млн. українських переселенців», - зазначив Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Як просувається вирішення питання податкового резидентства для українців, що виїхали за кордон, прокоментував голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Данило Гетманцев під час презентації та обговорення Плану відновлення України 4 серпня. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація. Так, за словами Гетманцева, Україна наразі працює з ОЕСР для імплементації загальноєвропейської угоди, яка б внесла автоматичні зміни щодо статусу податкових резидентів, очікується, що за кілька тижнів буде відповідний механізм, після чого буде розпочатий діалог з Єврокомісією з цього питання.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини