Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ зняв обмеження на встановлення курсу купівлі валют у населення

Реклама

НБУ постановою від 5 серпня 2022 року № 172 вніс низку змін до своєї постанови № 18 про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану.

Як ми писали раніше, спрощено низку валютних обмежень для підтримки діяльності волонтерів та бізнесу.

Проте постановою передбачені й інші нововведення, зокрема:

  • дозволено здійснювати купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, установленим уповноваженою установою. Раніше купувати у клієнтів готівкову іноземну валюту можна було курсом, що не нижчий за офіційний курс НБУ, який діє в день здійснення операції. Тобто банкам фактично дозволили купувати валюту дешевше офіційного курсу.

  • також банкам-емітентам дозволено для списання/зарахування з рахунку/на рахунок клієнта коштів за операціями з використанням електронних платіжних засобів, якщо валюта, в якій проводиться міжбанківський переказ, не збігається з валютою рахунку клієнта, використовувати курс гривні до іноземної валюти, установлений банком-емітентом, який діє в день відображення банком операції.

Також заборонено:

1) зарахування коштів на рахунки клієнтів фізичних осіб за переказами, ініційованими з використанням електронних платіжних засобів, емітованих учасниками (учасниками, що здійснюють свою діяльність на території Російської Федерації та Республіки Білорусь) міжнародних карткових платіжних систем (платіжних систем, які зареєстровані Національним банком України та відомості щодо яких унесені до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури);

2) приймати в Україні електронні платіжні засоби (уключаючи перекази, здійснення розрахунків та видачу готівки), емітовані учасниками (учасниками, що здійснюють свою діяльність на території Російської Федерації та Республіки Білорусь) міжнародних карткових платіжних систем (платіжних систем, які зареєстровані Національним банком України та відомості щодо яких унесені до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури).

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини