Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки триватиме війна і як вона позначиться на економіці України: прогноз Fitch Ratings

Реклама

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня RD («обмежений дефолт») до CC (ймовірний дефолт).

Підвищення рейтингу відбулося завдяки реструктуризації зовнішнього боргу. Україна домовилась з кредиторами про відстрочення виплат на 24 місяці.

При цьому в агентстві вважають, що війна триватиме мінімум до 2023 року і у результаті державний борг перевищить 100% ВВП, що посилить тиск на економіку.

Fitch Ratings прогнозує, що інфляція в Україні прискориться з 22,2% в липні до 30,0% на кінець 2022 року та залишиться високою у 2023 році, у середньому на рівні 20,0%.

Про це інформує РБК-Україна з посиланням на повідомлення агентства.

За даними агентства, високому рівню інфляції сприятимуть грошове фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, триваючі збої в ланцюжку поставок, слабкий вплив грошово-кредитної політики і знецінення гривні.

Економіка України може скоротитись на 33% в 2022 році з невеликим відновленням на рівні 4% в 2023 році.

За інформацією аналітиків, чиста міграція за кордон зросла до 6,1 млн осіб, передбачуваний збиток інфраструктурі перевищує 100 млрд доларів США (75% ВВП), і уряд прогнозує потреби 10-річної реконструкції в розмірі 750 млрд доларів.

Крім того, міжнародні резерви України скоротилися на 5,7 млрд доларів до 22,4 млрд доларів за чотири місяці до кінця липня через відтік коштів за фінансовим рахунком. Рахунок поточних операцій залишався з профіцитом у розмірі 3,7 млрд доларів в I півріччі 2022 року, чому сприяли заходи контролю за рухом капіталу і міжнародні гранти, однак, за прогнозами агентства, в 2023 році він повернеться до дефіциту в розмірі 1,7% ВВП, що створить додатковий тиск на міжнародні резерви.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини